|

USA:s utrikesminister Mike Pompeo: "Risk att nedrustning inte blir av"

NyhetsbildZoom
USA:s utrikesminister Mike Pompeo håller pressträff i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: TT/Ahn Young-joon
USA:s utrikesminister Mike Pompeo tonar ned förväntningarna på USA:s avtal med Nordkorea och säger att det inte är säkert att Nordkorea kommer att nedrusta sina kärnvapen.Han uppger också att Kina lovat att fortsätta stå bakom FN-sanktionerna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sedan USA:s president Donald Trump träffade den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har utrikesminister Mike Pompeo rest runt till Nordkoreas grannländer för att informera om överenskommelsen.

På torsdagen träffade han Kinas utrikesminister Wang Yi och passade då på att tona ned förväntningarna på avtalet mellan USA och Nordkorea.

– Det finns fortfarande en risk att Nordkoreas nedrustning inte blir av, sade han.

Pompeo betonade också att de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea kommer kvarstå tills dess att Nordkoreas samtliga kärnvapen är borta.

– Det kommer att vara en process som inte kommer att vara lätt, säger han, och tillägger att Japan, Sydkorea och USA ska jobba tillsammans.

Kina, uppger Pompeo, har nu gett ett löfte att fortsätta stödja FN-sanktionerna.

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha säger att relationen mellan USA och Sydkorea är "lika robust" som tidigare.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är samtidigt tillbaka i Pyongyang igen efter veckans toppmöte med USA:s president Donald Trump i Singapore, rapporterar diktaturens nyhetsbyrå KCNA.

Det hade spekulerats i att Kim skulle stanna i Kina för ett möte med president Xi Jinping.

Japan arbetar samtidigt med att få till stånd ett toppmöte mellan Kim och premiärminister Shinzo Abe, enligt tidningen Yomiuri. Enligt flera källor har de två länderna haft flera kontakter under de senaste månaderna för att förhandla fram ett möjligt möte.

Ett alternativ som diskuteras är ett Abe-besök i Pyongyang runt augusti.

Kommentarer
|

Blodsguld mörk sida av modern teknik

Nyhetsbild
Lokalbefolkningen försöker ta sig över muren kring guldgruvan North Mara i hopp om att hitta sten med guldrester i. Får gruvans vakter tag i dem väntar misshandel och våldtäkter. Foto: Forbidden Stories / TT
Guldet i din telefon, dator eller tv kan ha bidragit till miljöförstöring, mord och våldtäkter. I Tanzania tystas de journalister som försöker granska en gruva, vars guld används i modern teknik.

Mest läst senaste veckan