Bygglovsarkitekt: "Nu får Vasa en ishall som motsvarar andra ligastäder"

NyhetsbildZoom
– Så här kommer den nya vip-restaurangen se ut, säger bygglovsarkitekt Juha Jääskeläinen. Ishallen fick godkänt bygglov på onsdagen. Foto: Fredrik Westblom
I onsdags blev det klart att bygglovet för den nya ishallen får godkänt. Hallens kapacitet ökar märkbart, säger bygglovsarkitekt Juha Jääskeläinen. Utvidgningen innebär däremot att antalet parkeringsplatser minskar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har tänkt på publiken, säger Juha Jääskeläinen, bygglovsarkitekt vid Vasa stad, då han förevisar konceptbilderna för hur den nya ishallen kommer se ut.

Ishallen fick godkänt bygglov i ondags under byggnads- och miljönämndens möte. Det innebär att arbetet med renoveringen och utvidgningen går vidare.

Det är inga små saker det är frågan om. Till att börja med kommer ishallens tak att genomgå en drastisk förändring. Den nu kända bågen försvinner och istället blir taket mer flackt. Huvudingången flyttar till hörnet i riktning mot Vasa, medan den nuvarande huvudingången nog kommer finnas kvar men inte användas i lika stor utsträckning.

Zoom

Nattvy över den nya ishallen. Foto: PressbildDen nya ishallen blir tre våningar hög. På markplan finns ombytesrum, serviceutrymmen och kontor. Andra våningen vigs helt åt publiken och de kommer nu ha möjlighet att ta sig runt hela hallen på ett och samma våningsplan.

– Jag har hört många säga att de slutat gå på hockeymatcher för att de nuvarande utrymmena inte varit tillräckligt bekväma. Då ishallen förnyats kommer det vara stort, fint och trevligt för publiken att röra sig.

Zoom

De nya publikutrymmena kommer vara stora och luftiga. Foto: PressbildPå den andra våningen finns också försäljningsstånd och utskänkningsställen. Men det är på den tredje våningen, som blir det så kallade vip-utrymmet, som den verkliga restaurangen kommer ligga.

Zoom

Vy från restaurangen på vip-läktaren. I bakgrunden syns den nuvarande huvudläktaren, som kommer bevaras. Foto: PressbildMålet är att få publiken att trivas oberoende av evenemang. För i den nya ishallen kommer det inte endast att ordnas ishockeymatcher. Jääskeläinen berättar att man också räknat ut publikantal för evenemang där scenen finns i mitten av hallen - till exempel boxning eller modeshower - samt för konserter.

– Allmänt taget ökas hallens kapacitet med 1000 personer jämfört med nuläget, säger han.

Utvidgningen har ett visst pris.

– Det är helt klart att om vi utvidgar hallen kommer parkeringsplatserna närmast byggnaden försvinna.

Zoom

Så här kommer den nya huvudingången se ut. Den kommer vara helt under tak. Foto: PressbildDet finns möjlighet till cykelparkering vid hallen, men Jääskeläinen uppmanar besökarna att inte ta bilen om hallen är proppfull.

– Personligen skulle jag i sådana fall parkera i närheten, säger han.

Sport kommer att spela inkommande säsong i den gamla hallen och därefter börjar arbetet. Planen är att den nya hallen ska stå klar år 2020.

Publiksiffror för den nya ishallen:

  • Sportevenemang: 5 120 personer.
  • Evenemang med scenen i mitten (boxning, modeshower): 6 870 personer.
  • Konserter: 6 870 personer.
  • Nuvarande maxantal besökare är cirka 4 000 personer.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan