Inflammatoriska tarmsjukdomar ökar i Finland, rapporterar Yle. De två vanligaste inflammatoriska tarmsjukdomarna är ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation) och Crohns sjukdom.

Enligt FPA:s statistik om läkemedelsersättningar led 47 800 finländare av inflammatoriska tarmsjukdomar 2017. För tio år sedan var antalet 30 000.

Flest drabbade i relation till befolkningsmängd bor i Kajanaland, Lappland och Uleåborgstrakten samt sydöstra Finland. I Kajanaland och Södra Karelen lider över en procent av befolkningen av inflammatoriska tarmsjukdomar. Därmed kan inflammatoriska tarmsjukdomar räknas som en folksjukdom.

Det är tills vidare okänt vad som orsakar sjukdomarna. Vanligtvis bryter de ut i 15–35 års ålder. Typiska symtom är utdragen diarré, blodig avföring och magsmärtor.

Det har spekulerats om sjukdomarna orsakas av förändringar i levnadsmiljön. Någon genetisk komponent har inte kunnat identifieras.

– Under de senaste årtiondena har vår levnadsmiljö förändrats radikalt. Vi går på asfalt, vistas inomhus, jobbar med stressiga saker och konsumerar antibiotika som förändrar tarmens bakterieflora, säger gastroenterologen Eija Hirsi vid Södra Karelens centralsjukhus till Yle.