Det tyska räddningsfartyget Lifeline har legat ankrat i Medelhavet utanför Malta. Samtidigt har ett danskt containerfartyg som räddat migranter efter många om och men fått lägga till på Sicilien.

Malta lovade att låta Lifeline lägga till – om och när fler EU-länder visade sig villiga att ta emot grupper av de 234 migranter som finns ombord.

– Italien kommer att ta sitt ansvar och välkomna en del av migranterna som är ombord på Lifeline, sade den italienske premiärministern Giuseppe Conte tidigare på tisdagen, efter att ha talat i telefon med sin maltesiske motsvarighet, Joseph Muscat.

Conte har också träffat Frankrikes president Emmanuel Macron, som varit i Rom för att träffa påve Franciskus, i hemlighet enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. Macron meddelar nu att Frankrike står berett att ta emot en del av personerna på Lifeline.

Emmanuel Macron säger vid en pressträff på tisdagskvällen att sex länder kommer att dela på ansvaret att ta emot Lifeline-migranterna som asylsökande.

Hittills har Italien, Malta, Frankrike och Portugal bekräftat att de ställer upp.

Samtidigt konstaterar Emmanuel Macron, precis som den italienska regeringen, att Lifeline-fartyget "bröt mot alla regler" när det ingrep samtidigt som den libyska kustbevakningen var på väg för att rädda migranterna ur havet.

– Vi kan inte permanent acceptera den här situationen. I slutändan spelar vi människosmugglarna i händerna genom att minska riskerna med resan, säger den franske presidenten.

– Möjligheten att stänga den här rutten är den mest effektiva och den mest humana.

Macron säger också att han vid sitt möte med påven framhöll att den bästa lösningen för migrationen är en riktig plan för utveckling i Afrika.

Italiens beslut häromveckan att stänga sina hamnar för räddningsfartyg ledde till konflikter såväl mellan som inom EU-länder. Senare i veckan ska EU:s ledare diskutera saken vid ett toppmöte.

Tidigare under tisdagen nådde de 108 migranter som i flera dagar befunnit sig på ett danskt containerfartyg på internationellt vatten den sicilianska staden Pozzallo, meddelar rederiet Maersk Line.

Fartyget Alexander Maersk har sedan i fredags legat stilla utanför Pozzallo, efter ett inledande italienskt nej till att närma sig land. Rederiet säger i ett uttalande att besättningen har gjort en "heroisk insats". Men förutsättningarna är inte optimala.

– Vår besättning är inte alls utrustad för att hantera detta. Det finns mer än 100 extra människor ombord på ett fartyg som är gjort för 24. Det är både säkerhets- och hälsomässigt ohållbart, sade Maersk-chefen Palle Laursen i måndags.