Det blir ingen förundersökning kring den dödliga skottväxlingen mellan polisen och en finsk-brittisk man i Lempäälä i april. Häradsåklagare Jukka Haavisto vid Östra Nylands åklagarämbete har fattat beslut om saken.

Skottväxlingen som krävde den 1992 födda finsk-brittiska mannens liv föregicks av en biljakt. En polispatrull fattade intresse för mannens bil och stoppade den. Två personer steg ur bilen, varefter mannen tryckte på gasen och flydde från platsen.

Flera polispatruller jagade mannen tills en av polisbilarna prejade bilen av vägen. När poliserna närmade sig bilen öppnade mannen eld med en hemmagjord rörhagelpistol. En av poliserna träffades i övre kroppen och ansiktet.

Efter att mannen öppnat eld mot poliserna sköt två poliser mot honom med följden att han förlorade sitt liv.

Efter skottlossningen hittade polisen fyra hemmagjorda vapen i mannens bil. Det visade sig även att mannen hade flera domar på sitt konto från förut, bland annat rattfylleri, häleri och misshandel.

Åklagarens preliminära utredning visade att poliserna agerade i nödvärn och att agerandet hade varit sakligt. Därmed har åklagaren inga skäl att misstänka brott.

Vidare anser åklagaren att polisen i samband med biljakten, prejningen och förberedandet av gripandet agerade inom ramen för sina maktmedel. Därmed saknar åklagaren grunder för att misstänka brott även här.