Tullen har undersökt och avvisat ett parti med Squeeze the Squishy-plastleksaker. Tullaboratoriet har testat leksakerna och konstaterat att de utgör en kvävningsrisk. Därtill innehåller leksakerna ftalater, som har kopplats till bland annat hormonstörningar.

– Av proverna kunde man lätt för hand riva bort små delar som kan orsaka risk för kvävning. Hela materialet i leksakerna kan också jämföras med den i standarden nämnda mjuka delen, från vilken små delar inte får lossa genom bitning eller rivning, säger Jonna Neffling, Tullens produktsäkerhetschef, i ett pressmeddelande.


De färggranna leksakerna är gjorda för att efterlikna livsmedel. Enligt Tullen gör detta leksakerna speciellt lockande för små barn. Risken finns att barnen får i sig en bit av leksaken som sedan sväller upp och stockar luftvägarna. Leksakerna är lätta att klämma ihop och återfår sin form långsamt.

Det avvisade partiet består av över 24 000 leksaker. Leksakerna togs till Tullaboratoriet för testning inom ramen för den normala produktsäkerhetstillsynen.

– Det händer att en person som funderar på att beställa en produkt från utlandet kontaktar oss och fråga om Tullen har kontrollerat ifrågavarande produkt. Det enda vi då kan svara är att i praktiken är sannolikheten väldigt liten att en produkt som beställts från ett område utanför EU skulle ha omfattats av någon kontroll, säger Neffling.

Vid testerna hittades också ftalater i leksakerna. Exponering för ftalater kan ha kopplingar till störningar i fortplantningssystemet, överskott av bukfett och vissa sjukdomar.