– Jag har funderat på det här länge och ur många olika synvinklar och kommit fram till att jag inte längre är med i gamet, säger Jyrki Katainen till Helsingin Sanomat.

Katainen tillägger att han tänker fortsätta sitt värv som EU-kommissionens vice ordförande tills hans mandatperiod löper ut hösten 2019. Han återvänder inte heller till de politiska arenorna på hemmaplan.

Katainen motiverar sitt beslut med hänvisning till sin familjesituation. Jyrki Katainen och hans fru Mervi Katainen har kommit fram till att de inte vill bo på olika orter. Paret har två små barn. I motsats till sin man överväger Mervi Katainen att ställa upp i nästa riksdagsval på Samlingspartiets lista.

– Jag har aldrig varit i en sådan situation tidigare att jag nu måste fundera vad jag ska göra i stället för att ägna mig åt politiken, säger Katainen till HS.

Katainen säger sig inte ha sökt jobb aktivt, men han är intresserad av uppdrag i organisationer eller i näringslivet.

Katainens beslut banar nu väg för partikamraten Alexander Stubbs kandidatur som EU-kommissionens ordförande. Stubb jobbar för tillfället som vice direktör på den Europeiska investeringsbanken i Luxemburg.

EPP-gruppen i Europaparlamentet väljer sin kandidat på ett möte i Helsingfors den 7-8 november.