Pojkarna i åldrarna 11 till 16 år har varit instängda i det översvämmade grottsystemet Tham Luang i två veckor. Ett team av militärer, poliser och frivilliga arbetar dygnet runt för att få ut dem.

– Den kritiska punkten är när det börjar regna igen … Tiden rinner ut, säger Narongsak Osottanakorn, tidigare guvernör i provinsen Chiang Rai som nu leder räddningsarbetet.

Han säger också att syrenivån inne i grottan är en anledning till "riktigt stor oro".

Thailändska marinen har publicerat ett brev från den 25-årige tränaren på sin Facebook-sida.

"Till alla föräldrar, alla barn mår fortfarande bra. Jag lovar att ta hand om barnen på bästa sätt", skriver han i brevet som dykare tagit med sig ut.

"Tack för allt moraliskt stöd och jag ber om ursäkt till föräldrarna".

Fakta: Pojkarna i grottan

  • Den 23 juni anmäler en mamma sin son som saknad eftersom han inte kommit hem från sin fotbollsträning. Cyklar och skor som tillhör pojken med kamrater och deras tränare hittas utanför huvudingången till Tham Luang-grottan. En skylt utanför grottan varnar besökare för att gå in i grottsystemet under regnperioden eftersom delar av den ofta fylls med vatten.
  • Grottsystemet går nästan en mil in i berget. Initialt hoppades räddningsarbetare på att hitta pojkarna i en upphöjd del av grottan som kallas "Pattaya Beach". Men när dykare kom fram till platsen var även den delen av grottan översvämmad. Pojkarna hittades i stället 200 meter längre in i berget, ungefär 2 kilometer från huvudingången. Dessutom är de nästan en kilometer under marken.
  • Tre olika möjligheter att få ut pojkarna har diskuterats sedan de hittades – låta dem dyka ut, borra ett nytt hål eller vänta tills vattnet sjunker efter regnsäsongens slut i oktober.
  • Att låta dem dyka ut vore snabbast, men anses vara det svåraste och mest riskfyllda alternativet. Risken för att något går fel, eller att någon av pojkarna får panik och utsätter sig själv och dykarna för fara, är hög.
  • Källor: AFP och Reuters (TT)

Brevet är det första man hör från tränaren, vars agerande har splittrat thailändarna på sociala medier. Många lovordar honom efter att det rapporterats om att han gett sin matranson till barnen innan de hittades och att han hjälpt dem att klara av dygnen i mörkret.

Andra har kritiserat honom för att han tog med sig dem in i grottan under monsunperioden.

Tre olika möjligheter att få ut pojkarna har diskuterats under veckan – låta dem dyka ut, borra ett nytt hål in i grottan eller vänta tills vattnet sjunker efter regnsäsongens slut i oktober.

Narongsak Osottanakorn säger att man behöver borra genom 600 meter bräcklig kalksten för att nå pojkarna.

Ivan Katadzic, en dansk dykinstruktör som har transporterat syrgasbehållare in till grottan, sade efter ett dyk på fredags??kvällen att han var "dubbelt positiv" eftersom vattennivån hade sjunkit avsevärt.

Men Katadzic har inte tagit sig den sista kilometern in i grottsystemet fram till stället där pojkarna är strandsatta – det är den farligaste delen och dykarna måste hålla sina tuber framför sig för att kunna klämma sig igenom trånga passager.

Ett arbetslag på utsidan blockerar hål och försöker avleda strömmar som annars skulle föra in mer vatten i grottan innan vädret vänder.

– Det är en kamp mot tiden, säger Kamolchai Kotcha, som arbetar i området.