Trump sade vid tillkännagivandet att en domares åsikter inte är det viktigaste för nomineringen.

– Det viktiga är inte en domares politiska åsikter, utan om de kan sätta sina åsikter åt sidan för att göra vad lagen och konstitutionen kräver, säger Trump.

Brett Kavanaugh är i dag verksam vid en appellationsdomstol i huvudstadsområdet District of Columbia och har tidigare jobbat för Anthony Kennedy samt för president George W Bush. Han har även arbetat för den särskilde åklagaren Kenneth Starr som utredde president Bill Clinton.

Tillsättningen av Kavanaugh har blivit möjlig efter att 81-årige Anthony Kennedy bestämt sig för att gå i pension den sista juli.

– Det är en ära att nomineras till att fylla hans plats i Högsta domstolen, säger Kavanaugh vid tillkännagivandet i Vita huset.

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, ser Kavanaugh som en kvalificerad person som har mycket erfarenhet och är väldigt väl ansedd.

– President Trump är känd för att vara en person som gillar att skaka om det konventionella etablissemangets förväntningar, han gillar att peta folk i ögat kan man säga. Men när det gäller det här valet så skulle (den djupt religiösa) Amy Coney Barrett ha varit mer att peta folk i ögonen, säger Goldford till TT.

Goldford beskriver Kavanaugh som en originalist, en person som anser att USA:s grundlag från 1789 bör tolkas bokstavligen utan att samtida förhållanden spelar in.

– Men den stora frågan är i vilken utsträckning han kommer att acceptera tidigare prejudikat även om han skulle ha röstat emot dem om han varit med från början, säger Goldford.

Senaten kommer att behöva godkänna Trumps nominering. Republikanerna hoppas ha den nya domaren på plats i god tid före mellanårsvalet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att partiet förlorar majoriteten i senaten då.

Vid kommande senatsutfrågningar väntas många frågor att handla om prejudikat, och Goldford tror att både demokrater och republikaner kommer att läsa den nominerade Kavanaughs bok i ämnet. Goldford tror att oddsen för ett godkännande är på Kavanaughs sida. Han poängterar dock att domare Kennedy, som nu avgår, var dåvarande president Ronald Reagans tredje val efter att de första två nominerade domarna inte godkändes.

Valet av den nye HD-domaren kan få stor inverkan. Den avgående Kennedy har ofta varit avgörande när domstolen, som består av nio domare, har stått och vägt i känsliga frågor. Det är till stor del på grund av honom som aborträtten upprätthölls 1992 och samkönade äktenskap blev lagligt 2015.

Trump skriver i ett mejl till sina anhängare att Kavanaugh kommer att skydda deras religionsfrihet, skydda rättssäkerheten och tolka konstitutionen som den var tänkt av landets grundare.

"Senatens liberaler vet att vi har möjlighet att omforma Högsta domstolen för en hel generation, och de är redo att obstruera och lansera en smutskastningskampanj mot vår nominerade", skriver han.

Kavanaugh själv lovar vid nomineringen att hålla ett öppet sinne.

– Om det godkänns av senaten kommer jag att hålla ett öppet sinne i varje enskilt fall. Och jag kommer att sträva efter att skydda USA:s konstitution och den amerikanska rättssäkerheten, säger Kavanaugh.