|

Familjer återförenas i USA

NyhetsbildZoom
Efter omfattande protester backade Donald Trump om familjeseparationerna. Arkivbild. Foto: Alex Brandon
Med tårar i ögonen och leende läppar återförenades asylsökande Walter Armando Jiménez Meléndez från El Salvador med sin fyraårige son Jeremy på tisdagen. Då hade de varit åtskilda i sex veckor.– Jag visste inte var han var, om han åt eller hur de behandlade honom, säger fadern.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På tisdagen gick den tidsfrist ut som den federala domaren Dana Sabraw gett USA:s regering för att återförena 63 barn under fem års ålder med sina föräldrar. Jeremy var en av de 63 från migrantfamiljer som tagit sig till i USA.

Sabraw säger att han inte tänker ge några uppskov på de datum som fastställdes för två veckor sedan. Ytterligare 2 000 barn ska återförenas med sina släktingar före den 26 juli.

Regeringen har bett Sabraw att förlänga tidsfristerna eftersom man säger sig behöva tid bland annat för dna-tester och för att granska föräldrar.

– Vi har räddat barns liv genom att hålla dem borta från riktigt onda människor, har USA:s hälsominister Alex Azar sagt till CNN.

USA:s president Donald Trump har avfärdat frågor om den missade tidsfristen.

– Säg till folk att inte komma till vårt land illegalt. Det är lösningen, säger han.

Men inte alla som separerats från sina barn har korsat gränsen olagligt. Exempelvis Jiménez Meléndez tog sig tillsammans med sonen till en gränspostering och sökte asyl.

President Donald Trump stoppade efter en kritikstorm praxisen att skilja barn från föräldrarna, vilket var en konsekvens av regeringens "nolltolerans" mot illegal migration.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport
1

113 lopp sedan senast – Kimi Räikkönen vann i Austin

FORMEL 1 Kimi Räikkönen höll undan för Max Verstappen och Lewis Hamilton och vann USA:s GP.

Nyhetsbild
Lokalt

Biobesöket i rullstol blev en besvikelse: "Det är gräsligt"

VASA Carola Lithén såg fram emot en biokväll på Bio Rex i Vasa. Men kvällen blev förstörd när hon insåg att renoveringen av biografen försämrat tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Nyhetsbild
Sport

FC Sport tog första segern trots utvisning

FUTSAL FC Sport-j var bättre från början och bärgade säsongens första ligaseger i Vanda.

Nyhetsbild
Lokalt

På måndag stänger strejken flera idrottsanläggningar– se lista över stängda utrymmen

På måndag och tisdag går över 10 000 av fackförbundet JHL:s medlemmar i strejk. Strejken syns också i Vasa och i Korsholm, inom fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.

Mest läst senaste veckan