Det här framgår av kommunala utvecklingsstiftelsen, KAKS undersökning. 37 procent av de tillfrågade skulle vilja se Samlingspartiet i regeringen, samma gäller De gröna medan 36 procent stöder Centern.

Övriga partier har ett betydligt mindre stöd än de här fyra. Cirka en fjärdedel av befolkningen vill se Svenska folkpartiet eller Vänsterförbundet i regeringen och en femtedel Kristdemokraterna. Sannfinländarna har endast ett stöd på 13 procent.

Åsikterna har varierat mycket under de senaste åren. Det populäraste partiet SDP:s stöd har inte vuxit, men de andra partiernas stöd har sjunkit. Bland annat Sannfinländarnas stöd har sjunkit mycket. De gröna och Kristdemokraternas stöd har däremot stigit, medan de andra partiernas stöd har varit oförändrat eller sjunkit en aning.

Samlingspartister och Centeranhängare vill enligt undersökningen ha en regering där Blå framtid skulle ersättas med SDP, SFP eller Kristdemokraterna. SDP, De gröna och Vänsterförbundet vill däremot ha en rödgrön regering.

För undersökningen intervjuades totalt 1 004 personer i åldern 18-79 år. Personer bosatta på Åland deltog inte i undersökningen. Felmarginalen för undersökningen är knappa tre procentenheter.