|

Väntat innehåll i Mays brexitplan – plan på stopp för fri rörlighet

NyhetsbildZoom
Theresa May presenterade den viktiga brexitplanen. Foto: Arkiv/TT/Virginia Mayo
Mycket av innehållet i den brexitplan som den brittiska regeringen presenterade på torsdagen var väntat. Bland annat vill Storbritannien sätta stopp för den fria rörligheten, skapa en slags tulluppgörelse med EU samt behålla deltagande i vissa EU-institutioner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Strax efter lunch presenterade regeringen i London till sist sin plan för hur skilsmässan med EU ska se ut.

Storbritannien sätter bland annat stopp för den fria rörligheten in i landet i samband med EU-utträdet, enligt brexitplanen. Landet kommer heller inte längre att lyda under kravet att följa prejudikat som sätts i EU-domstolen.

Mycket av det som presenterades på torsdagen var känt sedan tidigare.

Theresa Mays plan innebär en mjuk brexit, alltså en skilsmässa från EU där Storbritannien och unionen behåller en del relationer. Bland annat kan Storbritannien behålla viss tillgång till EU:s inre marknad och skapa en slags tulluppgörelse med EU, som beskrivs som "väldigt komplicerad" av Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge.

– Storbritannien skulle ta tull på varor för EU:s räkning och sedan betala dessa vidare till EU. Det som Theresa May vill ha är alltså ett avancerat frihandelsavtal för varor, säger hon.

Den mjukare linjen har fått både brexitminister David Davis och utrikesminister Boris Johnson att hoppa av, liksom två högt uppsatta medlemmar i Mays parti.

Men premiärministerns problem är inte över än. Även i Bryssel kan hon stöta på motstånd.

Flera höga företrädare för EU har flaggat för att Storbritannien bör sänka sina förväntningar över hur täta banden med EU kommer att vara i framtiden.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Whiskyexpert om Kyrö Distillery: "Ni är inte konkurrenter, ni är bröder"

Den kända whiskyhistorikern och entreprenören Carl Lönndahl från Sverige vill göra en dokumentärfilm om entreprenörskapet kring Kyrö Distillery. Lönndahl menar att whisky i Norden har en egen prägel som inte konkurrerar med whiskyländer som Skottland eller Irland – i synnerhet Kyrö Distillery med sin rågwhisky.

Nyhetsbild
Lokalt

Traktorer lockade 2100 besökare – "De byggde vårt land efter kriget"

På ett fält i Övermalax står 148 veterantraktorer i solgasset. Utställningen ordnas för tolfte gången och har lockat 2100 besökare i år.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan