|

Småbarnssemestern – himmel eller helvete

NyhetsbildZoom
Att resa med små barn kan innebära både risker och stress. Foto: Arkiv/TT/Francisco Seco
Det kan gå väldigt olika till på småbarnssemestern. För en del blir det en drömresa med familjen, för andra en katastrof. – Det var en av de svåraste dagarna i mitt liv, säger Dellis Amin om när hennes dotter på tio månader insjuknade i ett okänt virus på chartersemestern.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under en chartersemester till Turkiet i juli, tillsammans med sin mamma, pappa och fyraårige bror, blev Lea sjuk.

– Efter två dagar på semestern så blev hon svullen och åt mindre och mindre. Sedan slutade hon dricka bröstmjölk, säger Leas mamma Dellis Amin som bor i Norsborg utanför Stockholm i Sverige.

Till en början trodde föräldrarna att det skulle räcka med att vila på hotellrummet, men Lea bara grät. Sedan fick hon feber, röda prickar över hela kroppen och ögonvitorna syntes.

– Det var jättejobbigt, man vet inte hur man ska hantera det i ett annat land. Man är rädd när man ska gå till doktorn, man vet inte hur det fungerar där, säger Dellis Amin.

Föräldrarna kontaktade sitt försäkringsbolag som rekommenderade ett sjukhus, där Lea fick dropp och antibiotika.

– De sade att det var ett virus som kommit från halsen och att hon hade så ont att hon hade svårt att suga mjölk, säger Dellis Amin.

Efter 24 timmar med dropp och medicin började Lea äta igen. Men något svar på vad det var för sjukdom fick familjen aldrig, trots att de frågade.

– Vi var så stressade. Vi ville bara därifrån och hem, trots att servicen på sjukhuset var jättebra, säger Dellis Amin.

Familjen har rest flera gånger tidigare med sin son när han var bebis och Dellis Amin säger att hon trots allt kan tänka sig att resa med små barn igen.

Även Sara Hedman som bor i Stockholm reste med sin sex månader gamla dotter Ester i år. Familjen hyrde en lägenhet utanför Kapstaden i tre månader och gjorde utflykter med bil.

Det var sommar i Sydafrika och runt 30 grader varmt. Ändå var Sara Hedman aldrig orolig.

– Min pappa har jobbat som läkare i Sydafrika i två år och han peppade oss att åka. Pappa sa att det är bra sjukvård där, säger hon.

Ester fick tuberkulosvaccin före resan, men annars fick hon inga extra vaccinationer.

– Jag kände inte att jag tog henne till någon plats där jag utsatte henne för risker och det är klart att man anpassar resan efter att man reser med ett mindre barn, säger Sara Hedman.

Däremot var hon noggrann med att vara ordentligt försäkrad. Ester blev aldrig sjuk och Sara Hedman är glad över att familjen kunde göra en gemensam längre resa under föräldraledigheten.

– Vi är så tacksamma att vi kunde göra den här resan. Ester fick tre månader med två föräldrar som inte jobbade och inte var stressade. Jag tror att hon fick en väldigt bra anknytning till oss båda, säger hon.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan