Livsstil

Nyhetsbild

Vårrullar är lätta, fräscha och roliga att laga själv

Visst är det väl ändå något oemotståndligt med vårrullar? Oavsett vad de är fyllda med, om de är friterade eller inte. Thailändska, vietnamesiska eller kinesiska. Det är bara så galet gott.

Nyhetsbild

Glödande grekisk påsk på Santorini gav extra krydda till vandringsresan

Med en maxlängd på 18 km och en maxbredd på 12 kilometer hör Santorini till en av de grekiska öarna som man gärna utforskar till fots. Vi anlände till Santorini dagen innan den grekisk- ortodoxa påskhelgen, som i år inföll en vecka senare än påskfirandet hemma i Finland.

Nyhetsbild

Enkelt, mångsidigt och gott – omelett är alltid rätt

Alla länder, hem och tidsepoker har antagligen sin egen variant på omelett. Alltifrån frasig focaccia till tidsödande tortilla och ljuvliga japanska rullar. Det finns helt enkelt en omelett för varje matrest, smak och ambitionsnivå.

Nyhetsbild

Nu vill många resa utomlands på semester – de här restriktionerna gäller

Norden och Baltikum har inte längre några restriktioner när det gäller resande och turister. Men ska du semestra längre bort, finns det skäl att syna coronareglerna innan du åker.

Nyhetsbild

Maxa din lunchbox med vårkänsla och massor av grönt

En matlåda behöver packas med fantasi och kärlek. Då blir gårdagens rester som nya. Nu är det läge att satsa på fräsch, lätt och smart mat i lunchlådan.

Nyhetsbild

Lätt recept botar sötsug – bjud på dessert när tiden är knapp

Ibland slår sötsuget till helt oväntat. Då är det en fördel om det går att sno ihop något snabbt.

Nyhetsbild

Fyll äggen med nya smaker

Ägg på middagsbordet under påsk är en tradition som innebär många variationsmöjligheter. Romtoppingen kan bytas ut mot nya smakupplevelser med årets fräscha tips.

Nyhetsbild

VIDEO: Fyra äggstra goda rätter med ägg till påsk

Har du idétorka på mumsiga recept att testa i påsk, eller bara massa ägg som behöver användas? Här är fyra goda rätter du kan göra med ägg. 

Nyhetsbild

Hjälp våren på traven i köket – laga tre rätter färgsatta med grönt

Våren knackar äntligen på dörren. Hjälp den på traven med en meny färgsatt med lite extra grönt. Nu längtar vi efter primörer, sol och värme.

Nyhetsbild

Recept: Smaklig påsk med lamm på middagsbordet

Mört, smakrikt och saftigt – lamm hör påsken till. Fira ståndsmässigt med ljuvliga rätter som sätter guldkant på kalaset.

Nyhetsbild

Rör ihop en risottosuccé – men det är svårare än du tror

Risotto är rasande gott, men också något av en konstform att laga. Allt handlar om tålamod och textur. I dag blir det risottokurs.

Nyhetsbild

Fixa en frasig fest med filodeg – fyll med överdåd av smaker

Fiffigt, frasigt, och försvinnande gott. Filo är degen som funkar till allt.

Nyhetsbild

Recept: Retro med pikant rosépeppar

Rosépeppar är en rolig rackare – vackert rosa och precis lagom pikant. En retrokrydda väl värd att återupptäckas.

Nyhetsbild

Recept: Robusta gryn slår importerat ris

Att använda inhemska matgryn i stället för det importerade riset är både klimatsmart, nyttigt, plånboks­vänligt – och gott!

Nyhetsbild

Recept: Så får du till carbonaran – och den ska inte ha någon grädde!

Spaghetti alla carbonara är en favoriträtt för många. Det gäller dock att laga den med förnuft, känsla och rätt handlag.

Nyhetsbild

Recept: Vintervärmare för kropp och själ

Kallt ute, varmt i glasen. Det är den perfekta kombinationen för årstiden. I dag bjuder vi på vintervärmare med hög mysfaktor.

Nyhetsbild

Recept: Länge leve konserverna

En plåtburk kan vara skillnaden mellan att vara tokhungrig och störtlycklig. Ladda dina skåp med schyssta konserver – man vet aldrig när de kommer till pass.

Nyhetsbild

Recept: Pigga upp med citron – den bästa kryddan i alla lägen

Citron är bästa grejen. Den lyfter smaker, sätter piff och laddar batterierna. Dags att bli pigg med citron.

Nyhetsbild

Recept: Har du varit ute hela dagen? Tina upp med en soppa

När vinden viner värmer en soppa gott. I dag bjuder vi på mysiga, mättande vintersoppor. Lika lätta att laga som att tycka om.

Nyhetsbild

RECEPT: Sött, salt och värmande till utfärden – prova söta tortillawraps eller piroger med pizzasmak

Ta med tomatsoppa ut i skidspåret, varm choklad till skoterturen eller grilla tortilla med söt fyllning efter en lång dag i skidbacken. Recepten hittar du här.

Nyhetsbild

Potatisrätter från olika länder

Potatisen är mer än ett trist tillbehör – den är en universell räddare i nöden. I dag bjuder vi på potatisrätter från olika länder.

Nyhetsbild

Recept: Vinn på mindre svinn

Kastar du också för mycket mat? Det är tid att tänka om. Ledsna grönsaker går också att äta, liksom stjälkar, blast och blad. ”Zero waste” kallas vägen framåt.

Nyhetsbild

Recept: Linser är smarta godsaker till ett bra pris

Gula, röda, gröna, bruna eller svarta – linser är bra mat, oavsett kulör. De är billiga, mättande och nyttiga.

Nyhetsbild

Recept: Nytt år – med nya matvanor

I början av det nya året vill många göra allvar av sina inre löften. Längtar du också efter en nystart? Det är hög tid för en mer medveten matlagning.

Nyhetsbild

Recept: Rött och krispigt till julen

Fräscht, färgstarkt och krispigt till tusen. Livet blir lite roligare med rödkål – en godsak som gjord för att lätta upp julens tunga rätter.

Nyhetsbild

GUIDE: Så fixar du en imponerande ostbricka

MAT & DRYCK Här är en guide till hur du lägger upp en ostbricka med hög wow-faktor. Minnesreglerna går också att använda för andra brickor.

Nyhetsbild

God grön jul – på matbordet

Blir det en grön jul i år, tro? Snö eller ej – se till att släppa in det gröna på julbordet. Om inte annat som uppfriskande komplement.

Nyhetsbild

Recept: Gochujang svårt att stava och uttala – lätt att älska

Gochujang må vara svårt att både stava och uttala. Men ack så lätt att lära sig älska. Har du väl introducerats för den koreanska chilipastan lär du bli såld för evigt.

Nyhetsbild

VIDEO: Kocken Michael Björklund bjuder på gädda – "Det var en hal och hård stjärt"

Michael Björklund bjuder på läcker julgädda – och pratar samtidigt om likheterna mellan ålänningar och österbottningar och hur tung foten ibland kan bli när man nöter riksåtta.

Nyhetsbild

Recept: Pastaklassikerna är fulländade

Vad vore livet utan pasta? Torftigt, trist och tomt. Så varför inte satsa på en italiensk klassiker i kväll?

Nyhetsbild

Recept: Fira med bubbel i advent

Första advent närmar sig med stormsteg. Varför inte bjuda på bubbelmingel i stället för glögg i år? Champagneexperten Fredrik Schelin vet hur man fixar adventsfika med finess.

Nyhetsbild

EU ger grönt ljus för gräshoppor som livsmedel – men matexpert är skeptisk

Får det lov att vara en portion gräshoppor? Ja tack, svarar EU som nu har godkänt att insekten får säljas som livsmedel. Men den som hungrar efter försäljningsframgångar lär bli besviken, spår mathistorikern Richard Tellström.

Nyhetsbild

Recept: Busenkelt att baka fröknäcke

Frön är bra grejer. Varför inte stoppa dem i ditt eget knäckebröd? Mer fröknäcke åt folket.

Nyhetsbild

Recept: Rustika rätter med rotselleri

Det händer något i oss då temperaturen sjunker. Med kallgraderna kommer trånaden efter rustika rätter som värmer. Och väldigt gärna får de innehålla rotfrukter av alla de slag.

Nyhetsbild

Halloweenpizza med pumpa och pepperoni – skrämmande gott med säsongens råvaror

Varför karva när du kan äta? I det här receptet förvandlas pumpan till en pizza enligt säsong.

Nyhetsbild

Recept: Smaka en bit av Balkan med makedonsk twist

Generös, mustig och inbjudande – så är Balkanmat när den är som bäst. När Diana Dontsova korsar sina makedonska rötter med den småländska uppväxten blir varje vardag till en fest.

Nyhetsbild

Recept: Gnocchi en räddare i vardagen

Färsk gnocchi är potatispasta av bästa sort – gott, smidigt och precis lagom mättande. Har man ett sådant paket hemma är vardagsmaten garanterat i hamn.

Nyhetsbild

Från "pikkaveto" till bakelser – i den finlandssvenska matkulturen blandas både högt och lågt

– Vi vill sprida information och skapa ett större intresse för vad som egentligen är finlandssvensk matkultur, utan att begränsa.

Nyhetsbild

Recept: Sallader med höstens favoriter

Hösten är onekligen här – och den har mycket gott att ge. I dag bjuder vi på sallader för alla smaker, anpassade till årstiden.

Nyhetsbild

Recept: Grönsaker är pastans bästa vän

Pasta är som gjord för att kombineras med grönsaker. Med en riktigt god vegetarisk pastarätt behöver man inte sakna kött. Frossa i grönt och ät dig mätt på naturens godsaker.

Nyhetsbild

RECEPT: Söta bakverk på trädgårdens pärlor – ta till vara zucchini, rödbeta, plommon, äpple och björnbär

Baka en cheesecake med björnbär till festen. Pigga upp eftermiddagskaffet med saftiga choklad- och zucchinimuffins och variera morotskakan med rödbeta.

Nyhetsbild

Nya rön om fett och risken för hjärtinfarkt – särskild fettsyra är bra

Att få i sig stora mängder fett via mejeriprodukter behöver inte öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, enligt nya rön.

Nyhetsbild

Recept: Sött och saftigt med druvor

Druvor duger till mer än att trampa vin på. Varför inte använda dem i maten? En härligt saftig sötma följer med på köpet.

Nyhetsbild

Recept: En klick löjrom förgyller maten

Löjrom är livets guldkant. Snart drar lyxsäsongen i gång med löjromsfiske i Bottenviken.

Nyhetsbild

Recept: Naturen bjuder på fest – njut av grönt godis!

Det är skördetid, gubevars! Dags att fylla burkarna med sensommarens greatest hits. Spara och njut av allt du kommer över.

Nyhetsbild

Recept: Cannellini – en skön, mild och mångsidig böna

Cannellinibönan är mild och krämig. Lika användbar som god, billig, miljösmart och nyttig. Dags att bli bönhörd.

Nyhetsbild

Recept: En sallad värd att sätta tänderna i

Det är inte alltid de som skriker högst som hörs mest. De blyga i bakgrunden kan ha mycket att bidra med. Isbergssalladen är en undanskymd raring som förtjänar att hyllas.

Nyhetsbild

"Unga kvinnor borde inte offra sig för klimatet" – Bättre om män blir veganer

Allt fler unga kvinnor slutar med animalier – ofta av hänsyn till klimat och miljö. Men ur ett hälsoperspektiv är det inte den gruppen som borde "offra sig" för klimatet, anser näringsfysiologen Kristina Andersson.

Nyhetsbild

Recept: Sensommarsmakerna kräfta och ost gifter sig

Kräftor kräver inte bara vissa drycker. De kräver även tillbehör. Västerbottens­osten är kräftans bästa vän.

Nyhetsbild

Rötmånaden kan medföra matförgiftningar – så här skyddar du dig

Slemmiga grönsaker och mögligt bröd. Campylobacter och ehec. Rötmånaden är officiellt här och då gäller det att hålla koll på maten – annars kan man bli riktigt sjuk.