|

Kraftiga algblomningar i Österbotten – läget har blivit värre

NyhetsbildZoom
Blågrönalger kan bilda en kletig sörja när de blommar rikligt. Foto: Arkiv
De kraftiga blomningarna av blågrönalger fortsätter i Finlands havsområden. Även de österbottniska landskapen är drabbade. Inget talar för att situationen kommer ändra.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De senaste veckornas varma väder har lett till ökade blomningar av blågröna alger runtom i de österbottniska landskapen. Under tisdagen och onsdagen observerades blågröna alger på de offentliga kontrollplatserna i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Bland annat observerades små mängder blågröna alger vid Storbådan i Maxmo, vid Märaströmmen i Malax, i Hinjärv träsk på gränsen mellan Korsnäs och Närpes samt norr om Oravaisfjärden.

Väderprognoserna talar för att situationen förblir oförändrad.

Rikligt med blågröna alger har observerats söder om Åland och Skärgårdshavet samt i hela Finska viken. I insjöarna är algsituationen redan för femte veckan i rad sämre än vanligt.

Kommentarer
|

Polis om avloppsutsläppet i Metviken: Det gick fel redan i husets VVS-planering

Nyhetsbild
Dagvattensystemet leds ut i här, i Metviken, men det är inte tänkt att avloppsvatten ska få rinna ut hit. Foto: Alexandra Furu
Sommarens avloppsmiss var inte grovt brottsligt, enligt polisen. Men varken byggfirman bakom eller staden är helt friade än.

Mest läst senaste veckan