Efter måndagens rekordlåga notering har liran återhämtat sig något, men den har fortfarande tappat 27 procent mot dollarn och 26 procent mot euron hittills i år, skriver Reuters.

På tisdagen steg dessutom räntan på tioåriga turkiska statsobligationer till den rekordhöga nivån 20,09 procent.

Bankjätten Goldman Sachs varnar för att en ytterligare försvagning av liran kan utgöra ett hot mot Turkiets banker. Vid en nivå på 7:10 lira per dollar skulle bankernas kapitalbuffertar i stort sett vara utraderade, enligt bankens beräkningar. En dollar kostar i nuläget drygt 5:24 lira.

– Det turkiska banksystemet som sådant är i grunden ganska stabilt på grund av att man i början av 2000-talet genomförde omfattande reformer, men det har satts under väldigt hård press under en lång tid. Och lirans fall under det senaste året har ytterligare krympt bankernas handlingsutrymme, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Det finns en underliggande rädsla på marknaden för att den turkiska centralbanken inte kommer att vidta de åtgärder som de flesta ekonomer anser nödvändiga för att dämpa inflationen, och som förvärras av krisen med USA, enligt Levin.

– Många väntar sig en tuff landning för Turkiets överhettade ekonomi, säger han.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utsåg i förra månaden sin svärson till landets finansminister.

– De senaste åren har man systematiskt undergrävt olika institutioners oberoende, och allt det skapar oro för investerare. På så sätt är den här krisen också ett resultat av en politisk kris, säger Paul Levin.

En turkisk delegation kommer inom de närmaste dagarna att åka till Washington för att diskutera handelsbråket med USA, skriver Reuters.

Tullhotet mot Turkiet från Trumpadministrationen kom sedan Ankara infört strafftullar på amerikanska varor, som ett svar på USA:s nya tullar på stål och aluminium.