|

Kauppalehti: Finland köper rekordmånga begagnade bilar från Sverige

NyhetsbildZoom
Vi tar in allt fler svenska bilar till Finland. Foto: Arkiv
Allt fler begagnade bilar kommer från Sverige. Den svenska kronan och ett överutbud av personbilar i Sverige har kickat i gång bilhandeln.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finländare köper väldigt många begagnade bilar från utlandet. Kauppalehti har samlat in statistik från bilbranschen.

Enligt bilbranschens uppskattning kommer 37 000 bilar att importeras i år. Det kan jämföras med fjolåret då 29 368 begagnade bilar importerades. I slutet av juli har redan 20 200 bilar importerats till Finland.

Bilbranschen tror alltså att rekordet från 2003 kommer att krossas. Då importerade Finland 31 944 begagnade bilar. Ökningen beror bland annat på en ändring i beskattningen som gjordes 2014.

Nytt för i år är att allt fler begagnade bilar kommer från Sverige. Sverige gick om Tyskland i december. Hanna Kalenoja, sakkunnig på Bilbranschens informationscentral, säger till Kauppalehti att det beror på att valutakursen har varit gynnsam och att utbudet har varit bra.

En importerad bil är i medeltal ungefär nio år gammal när den kommer till Finland.

– De flesta bilar, cirka 60 procent, är dieselbilar. Importbilarnas beskattningsvärde är i medeltal 20 000 euro och i medeltal är bilskatten ungefär 5 000 euro, säger Kalenoja till Kauppalehti.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan