Zimbabwes oppositionsparti MDC utmanar landets valkommission och ifrågasätter det officiella valresultatet i domstol. Oppositionen har vägrat att erkänna det som enligt valkommissionen var en knapp seger för sittande president Emmerson Mnangagwa och hans parti Zanu-PF.

– Valresultatet representerar inte folkets vilja och kommissionens slutsats kommer att ifrågasättas, säger MDC:s advokat Thabani Mpofu.

Efter valet utbröt våldsamma protester i huvudstaden Harare och minst sex personer dödades när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranterna. Förra veckan greps 24 personer från MDC, anklagade för att ha legat bakom protesterna.

I den statliga tidningen Chronicle pekas Tendai Biti, tidigare finansminister och nu företrädare för ett av oppositionspartierna, ut som misstänkt för uppvigling vid protesterna, tillsammans med åtta andra oppositionspolitiker.

Biti har valt att fly till Zambia för att söka politisk asyl, men uppgifterna går isär hur långt han hann. Under onsdagen talade Reuters i telefon med advokaten Nqobizitha Mlilo, som reser med Biti.

– Vi har sparkat igång processen för att söka politisk asyl, så nu väntar vi och ser hur långt processerna går. Hans liv har varit i fara, sade Mlilo då.

Efter det samtalet har Mlilo eller Biti inte gått att nå, skriver Reuters.

Enligt MDC befinner sig Tendai Biti nu i den zambiska huvudstaden Lusaka. Men enligt Zambia har Biti gripits vid gränsen och kommer att nekas asyl.

– Han är vid gränsen och vi ordnar tillsammans med zimbabwiska myndigheter så att han ska skickas tillbaka till Harare, säger den zambiske utrikesministern Joe Malanji.

Fakta: Valet i Zimbabwe 2018

  • Den 30 juli hölls allmänna val och presidentval i Zimbabwe. Valen var de första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten i november efter fyra årtionden av auktoritärt styre.
  • Oppositionspartiet MDC har riktat kritik mot regeringspartiet och varnat för valfusk. Regeringen har dock gett upprepade löften om att presidentvalet skulle vara transparent, fritt och rättvist.
  • EU:s valobservatörer i Zimbabwe bedömer valet som mer demokratiskt legitimt än tidigare val i landet, men pekar samtidigt på problem som undergräver resultatets trovärdighet.
  • Källa: AFP (TT)