Demonstranter från båda lägren hade samlats i mängder på var sin sida om kongressen i huvudstaden Buenos Aires medan maratondebatten pågick.

Argentinska flaggor vajade i natten, till stöd för den inflytelserika katolska kyrkans inställning.

– Vi är glada i dag eftersom det här är en hyllning till demokratin, en triumf för bådas liv, säger Ayelen Caffarena, som ett eko av abortmotståndarnas kampanj "skydda bådas liv", till AFP.

Frågan har delat Argentina, påven Franciskus hemland. När beskedet kom – efter över 16 timmars debatt – avfyrades fyrverkerier och jubel hördes bland motståndarna till förslaget, medan tårarna rann nedför kinderna hos aborträttsförespråkare iklädda de gröna sjalar som blivit en symbol för rörelsen.

– Det är förfärligt. Miljontals kvinnor och flickor har krävt sina rättigheter, och det här innebär att man har precis samma lag, precis samma situation som innan, trots att alla krafter i Argentina har mobiliserats, säger Katarina Bergehed, kvinnorättsexpert på Amnesty, till TT.

Bland de latinamerikanska länderna är abort lagligt enbart i Uruguay, Kuba och i Mexikos huvudstad Mexico City, enligt AFP.

Zoom

Motståndare till förslaget om att legalisera abort firar utanför kongressen. Foto: Luisa Balaguer


En legalisering i Argentina hade kunnat bana vägen för förändring i fler länder, och det har hållits demonstrationer världen över inför omröstningen. Men trots att det skett en uppluckring av abortmotståndet i landet var beslutet, som togs med liten marginal, inte oväntat.

– Opinionen i Latinamerika är till övervägande del negativ, även om det har skett en viss förskjutning. Man har länge sett foster som levande individer, säger Fredrik Uggla, professor på Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, till TT.

Abortfrågan är speciell. En progressiv rörelse i andra frågor – som att samkönade äktenskap nu tillåts i alla stora latinamerikanska länder – betyder inte per automatik framgångar för aborträttsrörelsen.

– Även vänsterrörelserna är populister, och i abortfrågan finns ett stort generellt motstånd, som inte bara kommer från den katolska kyrkan. De mest rabiata motståndarna är evangeliska protestantiska kristna, säger Uggla.

Minst 350 000 illegala aborter görs i Argentina varje år, enligt myndigheterna, men människorättsgrupper bedömer att det kan röra sig om så många som en halv miljon – och att dessa leder till omkring hundra dödsfall.

– Den här debatten handlar om ifall abort ska göras lagligt eller i hemlighet. Det handlar inte om att vara för eller emot abort, säger Celeste Villalba, en av demonstranterna i Buenos Aires, till AFP.

Vid en folkomröstning i våras röstade irländarna för att reformera landets strikta abortlagar, och en av parlamentsledamöterna från Argentinas regeringsparti kan tänka sig att även det argentinska folket ska få säga sitt.

– Det är möjligt att vi föreslår det, säger Daniel Lipovetzky, enligt AFP.

Trots tårarna hörs positiva tongångar hos aborträttsförespråkarna i Argentina. Många hoppas på att debatten håller i sig över nästa års valrörelse och att den ger ringar på vattnet i regionen.

Katarina Bergehed ser en gräsrotsrörelse som inte kommer att tystna.

– Den gröna vågen i Argentina har inspirerat kvinnor i många andra länder. Den ger också en motståndskraft till exempel i ett land som Polen, där politikerna gång på gång vill inskränka de redan begränsade aborträttigheterna, säger hon.

Fakta: Abortlagen i Argentina

  • För närvarande är abort endast tillåten i tre fall i Argentina: vid våldtäkt, om moderns liv är i fara, eller om fostret är svårt skadat. Många dödsfall till följd av illegala aborter har fört upp frågan på dagordningen.
  • Det nedröstade lagförslaget innebar att abort skulle legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan.