Vittnen berättar för nyhetsbyrån AFP hur människor sprang ut på gatorna i panik vid det kraftiga efterskalvet, som inträffade på den nordvästra delen av ön.

– Skalvet kändes rejält. Det har varit 355 efterskalv sedan i söndags, säger katastrofmyndighetens talesperson Sutopo Purwo Nugroho, till AFP.

Motorcyklar föll omkull och byggnader har skadats. En kvinna står på gatan och gråter, med sina två döttrar i famnen.

– Människor fick panik och lämnade sina bilar. De sprang åt alla håll mitt i trafiken, säger Sri Laksm.


Lombokbon Saiful Alex, vars by på norra delen av ön totalförstördes i helgens jordbävning, säger till TT att situationen för honom och hans familj som bor i ett tillfälligt läger är något bättre än för ett par dagar sedan.

"Men det känns som om jordbävningarna aldrig slutar", skriver han i ett meddelande till TT.

Han och hans familj har kunnat börja bygga upp sitt hus, men den hjälp de fått av myndigheterna är fortfarande försvinnande liten.

"Det är så många som är i samma situation", skriver Saiful Alex.


USA:s geologiska myndighet har uppmätt efterskalvet till en magnitud på 5,9. Den förödande jordbävningen i söndags låg på 6,9.

Hjälparbetet efter söndagens huvudskalv pågår för fullt. Jordbävningen förstörde hela samhällen i de värst drabbade regionerna på norra och västra Lombok.

Totalt 319 personer har bekräftats döda, enligt Indonesiens säkerhetsminister Wiranto, som i likhet med många andra i landet bara använder ett namn. Ytterligare över tusen personer är svårt skadade, och över 150 000 människor har tvingats lämna sina hem.

Torsdagens efterskalv ledde inte till någon tsunamivarning.

Skalven i Indonesien

  • Öarna Lombok och Bali är delar i en av Indonesiens ögrupper: Nusa Tenggara (Små Sundaöarna). Gruppen sträcker sig som ett pärlband av mindre öar från Bali till Timor i öst.
  • Indonesien ligger längs den så kallade Eldringen, ett område med hög seismisk aktivitet och många vulkaner. Årligen registreras ett stort antal jordbävningar i landet. I december 2004 drabbades provinsen Aceh på ön Sumatras nordspets av det kraftigaste jordskalv som noterats i världen på över 40 år (med en magnitud på 9,3). Minst 170 000 Acehbor omkom i den tsunami som följde.
  • Indonesiens turismnäring är av stor betydelse för landets ekonomi och Bali är ett av landets viktigaste resmål med över fyra miljoner besökare per år.
  • Källa: Landguiden med flera