|

Yles partimätning: Socialdemokraterna populäraste partiet

NyhetsbildZoom
Antti Rinnes parti Socialdemokraterna är det mest populära partiet. Foto: Roni Rekomaa
Socialdemokraterna är enligt Yles partimätning nu det största partiet i Finland. Svenska folkpartiets stöd har ökat med en procent medan De gröna och Vänsterförbundet har tappat stöd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Socialdemokraternas (SDP:s) stöd har ökat under sommaren. Partiet är nu det mest populära i Finland. Enligt Yles senaste partimätning, som gjorts av Taloustutkimus, har partiet ett stöd på över 21 procent.

Samlingspartiet har det näst starkaste stödet på 20 procent. Centern ligger trea med 18 procent av stödet. Stödet för De gröna har gått ner och ligger nu på 13,6 procent.

Sannfinländarnas stöd ligger på strax under 9 procent. Stödet för utbrytarpartiet Blå framtid når inte ens upp till 1 procent.

Så fördelar sig partistödet

 • SDP: 21,6% (+0,9 % sen den senaste mätningen)

 • Saml: 19,8 % (+0,1 %)
 • C: 17,8 % (+1,2 %)
 • Gröna: 13,6 % (-0,3 %)
 • Sannf 8,7 % (-1,6 %)
 • VF: 7,7 % (-0,6 %)
 • SFP: 4,3 % (+1,0 %)
 • KD: 3,8 % (+0,2 %)
 • Blå: 0,8 % (-0,3%)
 • Övriga: 2,3 % (-0,3%)
 • Felmarginalen är +/- 2,1%
 • Källa

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

I höst inleds arbetet med Vasas södra infart och stadens första turborondell

VASA Redan i november sätter arbetet igång med den nya rondellen mellan Handelsesplanaden och motorvägen i Sandviken. Den ska bland annat göra så att sjukhustrafiken löper smidigare. Det är dessutom fråga om en så kallad turborondell, den första i sitt slag i Vasa.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasabo hittades död efter månader – polisen misstänker inget brott

VASA En man i 40-årsåldern har hittats död i sin lägenhet i centrala Vasa. Enligt preliminära uppgifter är det inte fråga om brott mot liv.

Nyhetsbild
Inrikes

Ett år efter Åbodådet – dagen som klöv Finland itu

På lördag är det ett år sedan Finland upplevde sitt första terrorrubricerade brott med jihadistiska förtecken. Det var en dag som verkade klyva en hel nation, men som ändå förde många människor samman.

Nyhetsbild
Kultur

Alf Snellman skrev viktig bok om en svag era i Vasabladets historia

RECENSION. Alf Snellman berättar om en nedgångsperiod i Vasabladets historia, ett förfall som senare förbyttes i motsatsen.

Mest läst senaste veckan