I Charlottesville är läget relativt lugnt ett år efter våldsamheterna som satte staden på världskartan, även om mindre demonstrationer väntas under söndagen. Vit makt-rörelsen har i stället styrt om marschen till huvudstaden Washington, där ungefär 400 sympatisörer kommer att samlas inte långt från Vita huset.

Det är bloggaren Jason Kessler, initiativtagaren till fjolårets demonstration i Charlottesville, som håller i mötet i Washington. Halv sex på eftermiddagen lokal tid inleds demonstrationen, som fått namnet "Unite the right".

Samma tid och i samma område sluter samtidigt 22 andra organisationer upp i den stora motdemonstrationen " Shut it down DC ".

– Vi är starkare än dem. Vi tolererar inte hatet och det är viktigt att Washington och resten av världen får veta det, säger Makia Green från rörelsen Black Lives Matter, till Fox5.

Motståndet mot det högerextrema mötet märks även från andra håll. Flera universitet har laddat med extra säkerhetsåtgärder, insatta poliser och avstängda områden. Uthyrningssajten Airbnb har meddelat att de inte kommer att hyra ut rum till någon i "Unite the right"-demonstrationen. Och tusentals personer förväntas samlas runt demonstrationsområdet under söndagen, enligt polisen.

Bakom Vita husets väggar har även president Donald Trump tagit tydligt avstånd från vit makt-demonstrationen.

"Kravallerna i Charlottesville förra året resulterade i meningslöst dödande och splittring. Vi måste enas som en nation. Jag fördömer alla typer av rasism och våldshandlingar. Fred till ALLA amerikaner!", skriver han på Twitter.

I fjol fick presidenten stark kritik för att ha fördömt "båda sidor" i stället för att tydligt peka ut vit makt-aktivisterna som skyldiga.

Även dottern och rådgivaren Ivanka Trump har yttrat sig på sociala medieplattformen, med liknande budskap.

"Det finns ingen plats för vit makt, rasism och nynazism i vårt fantastiska land", skriver hon bland annat.

Besvikna amerikaner har dock inte glömt fjolårets uttalande från presidenten och båda inläggen har mötts av kritik i kommentarsfälten.

"Det är bara tomma ord. För lite och för sent", lyder en kommentar.