Det var på eftermiddagen som sex beväpnade män stormade in i vallokalen i Arkondia. En lokal tjänsteman som blev vittne till händelsen beskriver männen som jihadister och säger att de beordrade alla i rummet att hålla upp händerna. De sade också att ingen fick rösta i vallokalen.

– Vallokalschefen försökte fly och jihadisterna sköt och dödade honom, berättar tjänstemannen för nyhetsbyrån AFP.

Händelsen bekräftas av säkerhetskällor.

Enbart timmar tidigare, kvällen före valet, hade tre misstänkta attentatsmän gripits. Och i Kiname i det oroliga norr fick röstningen ställas in eftersom beväpnade män stal allt valmaterial och eldade upp det. Dessutom höll vallokalerna i Toguerekotia i Sossobedistriktet stängt på grund av säkerhetsskäl, uppger den västafrikanska organisationen WANEP:s observatörer.

Händelserna påminner till viss del om valets våldsomgärdade första omgång i slutet av juli. Men då tvingades hela 800 vallokaler hållas stängt på grund av attentat.

På söndagen hade 6 000 extra soldater satts in, utöver de 30 000 som redan var i tjänst. Och i huvudstaden Bamako verkar det mesta ha gått lugnt till.

– Jag förväntar mig att den nye presidenten löser problemet i norr, det vill säga fred. Om freden återvänder så återvänder organisationer och investerare och jobb skapas, sade Dramane Camara, som stod först i kön av väljare på en skola i huvudstaden Bamako, till nyhetsbyrån Reuters.

Den segertippade sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita uttryckte också förhoppningar om fred när han röstade i samma stad.

– Jag försäkrar att alla svårigheter vi stod inför nu är bakom oss, sade han till jublande anhängare.

Den 73-årige statschefen utmanas i valet av 68-årige Soumaila Cissé, som tidigare har varit finansminister. Vid den första valomgången fick Cissé 18 procent av rösterna mot 42 procent för Keita – något som ledde till anklagelser om fusk från Cissé och andra oppositionspolitiker.

Båda presidentkandidaterna har lovat bättre ekonomi och kamp mot islamistisk extremism. Militanta grupper i norr, främst al-Qaidas nordafrikanska gren (Aqim) och terrorrörelsen IS, anses återigen vinna mark efter att den forna kolonialmakten Frankrike grep in 2013 för att driva bort extremisterna.

Vallokalerna stänger klockan nio på kvällen finsk tid.