Kort före lunch lokal tid anlände 14 bussar till Nordkorea. I dem fanns 89 äldre sydkoreaner, uppklädda i den gassande solen. Konvojen eskorterades av polis och vårdpersonal.

För 92-åriga Lee Keum-Seom innebär återföreningen att hon ska få se sin son för första gången sedan hon tvingades lämna honom bakom sig. Han är nu 71 år gammal.

– Jag vet inte vad jag känner, om det är bra eller dåligt. Jag vet inte om det är dröm eller verklighet, sade Lee när hon gjorde sig redo att resa från Sydkorea till den nordkoreanska semesterorten Kumgang.


Den äldste sydkoreanen som medverkar är 101-årige Baik Sung-kyu, som har tagit med sig gåvor i form av bland annat tandkräm, kläder och 30 par skor.

– Jag har även packat ner 20 rostfria skedar. Jag köpte allt det här eftersom detta blir mitt sista besök, säger han.

Släktingarna från de två nationerna kommer att träffas under tre dagar. De tillbringar dock bara totalt omkring elva timmar med varandra och endast tre timmar i avskildhet. Resten av tiden övervakas de av nordkoreanska agenter, något som gör det svårt att tala fritt.

– Jag har så mycket jag vill säga, men det finns en hel del restriktioner, säger Lim Eung-bok, som åkt med för att träffa sin bror och hans familj.

Zoom

En sydkoreansk kvinna på väg till Nordkorea för återföreningen. Foto:


Sedan år 2000 har Nord- och Sydkorea hållit 20 omgångar av återföreningar och över 130 000 sydkoreaner har anmält intresse för att delta. Men tiden är knapp för många åldrande familjemedlemmar, och vissa har avlidit medan de väntat.

Många familjer som träffat sina släktingar vid tidigare återföreningar har vittnat om bitterljuva upplevelser där tiden tillsammans varit allt för kort. Dessutom har de ideologiska skillnaderna mellan släktingarna inte sällan hunnit växa sig stora efter flera decennier isär.

Under söndagskvällen samlades gruppen, bland annat Lee Keum-Seom, i den sydkoreanska staden Sokcho och tillbringade natten där före resan mot gränsen som inleddes på måndagsmorgonen lokal tid.