Stora delar av muren har rämnat och skadegörelsen beräknas kosta tiotusentals euro. Skadorna ska ha uppstått då festprissar trängde sig in på området utan att ha betalat inträde och festivalens väktare jagade inkräktarna på den judiska begravningsplatsen.

Den judiska församlingens medarbetare Pekka Lehtiö granskade skadorna på måndagen.

– Man ser helt tydligt att någon har rivit ned stenarna med sina händer. Sådana skador uppstår inte om man klättrar på muren. Det verkar som att någon har härjat här, säger Lehtiö till Helsingin Sanomat.

Vittnet Daniel Holmström uppger för HS att skadorna uppstod då en grupp unga män blev jagade av festivalens väktare. I tumultet och klättrandet över muren ska stenarna ha rasat.

Weekend-festivalens informatör Tomi Lindblom säger sig ta allvarligt på påståendena och lovar utreda frågan.

Zoom

Muren mellan den evangelisk-lutherska församlingens och den judiska församlingens begravningsplatser har rämnat till vissa delar i samband med det tumult som uppstod på Weekend-festivalen i helgen. Foto: Onni Ojala/Lehtikuva


Muren kring den judiska begravningsplatsen är byggd på 1930-talet. Den judiska församlingens ordförande Yaron Nadbornik kallar skadegörelsen "helt exceptionell" i en intervju för HS.

Nadbornik utgår från att festivalens arrangör står för kostnaderna då muren ska repareras. Vissa delar av muren måste byggas om helt och hållet.

Den judiska församlingen överväger att göra en polisanmälan om det inträffade.