|

Fokus på attityderna i drogförebyggande arbetet – "Mer fokus på elevernas självkänsla"

Korsholms högstadium är en av skolorna som kommer att testa de drogförebyggande metoder som tas fram av Pepp-projektet. Biträdande rektor Pia Blomqvist, rektor Inger Damlin och projektledaren Sanna Tuomela lägger fokus på attityderna. Zoom
Foto: Daniel Nissén

Korsholms högstadium är en av skolorna som kommer att testa de drogförebyggande metoder som tas fram av Pepp-projektet. Biträdande rektor Pia Blomqvist, rektor Inger Damlin och projektledaren Sanna Tuomela lägger fokus på attityderna.

När attityderna till droger ändras bland unga behövs också nya metoder för det förebyggande arbetet. Projektet Pepp ska på bred front ta fram metoder för alla som arbetar med ungdomar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I mars startade det treåriga projektet Pepp – den österbottniska drogförebyggande modellen. Syftet är att ta fram material för rusmedelsförebyggande arbete i Österbotten.

– Det ska vara konkret information om vad man kan göra, vad som fungerar och vad som inte fungerar, säger projektledaren Sanna Tuomela.

Det tvåspråkiga projektet ska resultera i en webbplats med konkret material för drogförebyggande arbete samt handböcker i ämnet. Materialet ska vara tillgängligt kostnadsfritt.

Det ska vara konkret information om vad man kan göra, vad som fungerar och vad som inte fungerar.
Sanna Tuomela
Projektledare

– Metoderna ska vara evidensbaserade, så främst blir det sådant som forskningen påvisat att fungerar. Vi samarbetar med Åbo Akademi som forskar i det här.
Annons

Man vänder sig till alla vuxna som på ett eller annat sätt jobbar med eller kommer i kontakt med ungdomar.

– Skolor, föräldrar, föreningar, hälsovårdare, kuratorer och andra som jobbar med sådant här på kommunerna ska kunna ha nytta av det.


Projektet kommer att samarbeta med ett antal skolor runt om i Österbotten. Tanken är att de ska få testa och utvärdera metoderna under våren. Än så länge är Korsholms högstadium och Vaasan lyseon lukio med men fler är på gång.

– Vi ser ett behov av att arbeta brett inom det förebyggande arbetet, för behoven har ändrats där. Det är mer attitydfostran och förhållningssätt till droger samt fokus på elevernas självkänsla nu, säger Inger Damlin, rektor på Korsholms högstadium.

Zoom

Attityderna till alkohol och droger har blivit mer tillåtande också bland Korsholms högstadiums elever konstaterar rektor Inger Damlin och biträdande rektor Pia Blomqvist. Här med projektledare Sanna Tuomela. Foto: Daniel Nissén


Damlin betonar att det förebyggande arbetet inte är något skolan kan göra ensam utan man behöver också få med vårdnadshavarna, resten av samhället och i synnerhet ungdomarna själva.

– Det känns lite fånigt men hittills har vi gjort upp det förebyggande arbetet ganska isolerat utan eleverna. Det finns en poäng i att jobba delaktigt med ungdomarna.


Det man lagt märke till på skolan är att attityderna till alkohol och droger blivit liberalare och mer tillåtande bland eleverna. Det är därför man också ser det som så viktigt att försöka arbeta med just attityderna.

Lättillgänglighet i kombination med attityderna är farorna.
Inger Damlin
Rektor Korsholms högstadium

– Här är Korsholm inte unikt. Lättillgänglighet i kombination med attityderna är farorna. Det är inte längre skillnad på om man bor i centrum eller i periferin.

När det gäller attityderna ligger mycket av fokus på att stärka individerna så att de vågar göra sina egna val.

– Grundtanken är att stärka jaget så att man själv ska kunna ta ansvar för sina beslut, säger biträdande rektor Pia Blomqvist.

Pepp

  • Den österbottniska drogförebyggande modellen.
  • Leaderfinansierade projekt som drivs av Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik i samarbete med Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård, Österbottens kriscenter Valo, Decibel och Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård K5.
  • Pågår från mars 2018 till slutet av 2020.

Så här långt har man inom ramen för projektet fokuserat på att kartlägga vilka behov som finns i Österbotten inom drogförebyggandet. Det har gjorts både med hjälp av en enkät och genom att Tuomela åkt ut till olika platser och träffat folk.

– Där kom det in allt möjligt. Mycket vill man ha material för undervisning och hur man ska prata med ungdomar och få dem motiverade, säger Tuomela.

– Många verkar vara oroade över situationen med droger. Man vet inte riktigt hur man ska ställa sig till att ungdomar använder till exempel cannabis då det inte är bekant från den egna ungdomen.

Webbplatsen och handböckerna borde bli klara till nästa sommar. Efter det fortsätter projektet med utbildningar och presentation av materialet ute i kommunerna.

– Förhoppningsvis ska vi få det förankrat så det faktiskt kommer till användning.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Bil började brinna i Korsholm

Orsaken till branden tros vara ett tekniskt fel.
Foto: Arkiv/Karolina Åsmus

Orsaken till branden tros vara ett tekniskt fel.

På måndagskvällen fick räddningsverket in ett larm om en bil som börjat brinna i Vikby i Korsholm.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan