|

Svenska Akademien ändrar sina stadgar – Hovet kände inte till planerna

Svenska Akademien har meddelat att man tänker ändra sina stadgar. Ett beslut som har fattats utan hovets vetskap eller godkännande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Hovet har ingen kännedom om vad Akademien har pratat om. Vad gäller stadgarna så är det kungen som disponerar över dem, det vill säga den enda som kan göra ändringar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Trots detta verkar de nuvarande ledamöterna ha bestämt sig för att ändringarna ska bli verklighet. Och enligt ledamoten Per Wästberg rör det sig om hela 48 paragrafer.

– Akademiens reviderade stadgar kommer att offentliggöras inom kort, säger han.

Enligt ledamoten Göran Malmqvist, som även han närvarade vid mötet, var det minst sju stycken som deltog i diskussionerna. Men han vill inte avslöja exakt vilka det rör sig om.

TT: Var Sara Danius på plats?

– Sara Danius, vem är det?

TT: Men det vet du väl? Er tidigare ständiga sekreterare.

– Jaha hon ja. Henne har jag hört talas om.

Vårens djupa kris har skapat stora sprickor mellan ledamöterna i Svenska Akademien. När de samlades för den första av höstterminens sedvanliga torsdagssammankomster var de tio nuvarande ledamöterna för få för att kunna välja in nya ledamöter på egen hand.

Sara Danius sade i sitt sommarprogram den 18 augusti att hon var beredd att träda in i en "räddningsoperation" för institutionen. Förra veckan meddelade Kjell Espmark att han, Sara Danius och Peter Englund tillfälligt skulle återvända till Akademien, något som senare dementerades.

– Vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, sade Kjell Espmark till TT.

Att Akademien bröt sin tradition och inte valde in en jurist på stol nummer ett utan i stället författaren Lotta Lotass som nu begärt utträde ur Akademien har mött kritik. Men med nytt blod i Akademien är ändå flera juridiska experter som TT pratat med hoppfulla om att institutionen kommer att kunna återupprätta sitt anseende.

– Jag tror att den steg för steg kommer att förbättras i takt med att de väljer in nya personer med integritet, jag tror faktiskt att det är möjligt, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt.

TT: Det finns de som hellre skulle vilja lägga ner hela Akademien. Vad tycker du om den hållningen?

– Jag tror inte det är realistiskt, jag tror att man måste bygga på det som finns. Jag tror inte det finns någon annan framkomlig väg faktiskt.

Kommentarer
|

När livet försvinner – litet i sänder

Nyhetsbild
Dottern Anne (Leena Nuora) vill ta hand om sin minnessjuka far Aarne (Jorma Tommila) medan hennes sambo Pauli (Ville Härkönen) tycker att fadern tar för stor plats i deras liv. Foto: Linus Lindholm
Föremål kommer bort. Rum förändras. Personer byter namn och ansikten. "Isä" på Vasa stadsteater berättar om demens ur den minnessjukas perspektiv.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Lagkaptenen efter förlusten mot KPV: ”Vi är bättre än så här”

I VPS-lägret var alla överens om att prestationen mot KPV var ett bottennapp. – Så här får det inte se ut, konstaterade tränaren Petri Vuorinen.

Nyhetsbild
Lokalt

Fanny, 19, från Korsholm svor faneden i fredags – tredje generationen Kesti blir flygledare

Ett mål har hon nått, att svära faneden. Nästa mål för Fanny Kesti är att bli fru undersergeant inom flygvapnet.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa har letat upp hus man inte tidigare fått skatt för, Korsholm håller på

FUSIONSDISKUSSIONEN Vasa har tipsat skatteförvaltningen om 1719 byggnader för att få mer fastighetsskatt. Korsholm håller också på och uppdaterar fastighetsregistret.

Nyhetsbild
Lokalt

Missa inte chansen att se mobbningsseminariet i efterhand

WEBB-TV Du som inte kunde delta i det välbesökta seminariet "ingenmobbning", som ordnades av Vbl och CLL har  ännu möjlighet att se det på webben.

Mest läst senaste veckan