|

Svenska Akademien omtolkar stadgarna

NyhetsbildZoom
Svenska Akademien moderniserar sitt arbete med hjälp av en ny stadgekommentar. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svenska Akademien omtolkar de gamla stadgarna från 1786. I ett pressmeddelande tillkännager Akademien att man har antagit en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa stadgarna på ett mer modernt sätt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter torsdagens möte i Börshuset hävdades det att Svenska Akademien skulle ha ändrat sina stadgar. Men av pressmeddelandet framgår det att det snarare handlar om ett försök att göra en mer tidsenlig tolkning av de gamla paragraferna.

Arbetet med stadgekommentaren har skett med hjälp av juridisk kompetens.

Exakt hur kommentarerna till stadgarna ser ut avslöjas inte, men ett par exempel på punkter som har ansetts vara extra betydelsefulla ges.

"Inte minst viktigt i denna kommentar är klargörandet av ledamöternas lojalitetsplikt mot Svenska Akademien och tydliga riktlinjer om hur ärenden om uteslutning ska hanteras", står det i pressmeddelandet.

Samtidigt beslutade Akademien att komplettera den "Vägledning för bland annat jävsbedömning" som antogs 2012, "med en bekräftelse av att stadgarna innebär att alla Akademiens ärenden ska vara föremål för opartisk och saklig bedömning".

Efter mötet på torsdagskvällen förekom uppgifter om att kungen inte hade informerats om de åtgärder som vidtagits. I pressmeddelandet skriver man dock att "Beslutet kommer att meddelas Svenska Akademiens högste beskyddare, HM Konung Carl XVI Gustaf".

Kommentarer
|

Fem frågor till ...

... skådespelaren Sixten Lundberg som gästspelar i Jakobstad och Vasa med monologen "Grottmannen".
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Europa, vart är vi på väg?

Vi ser flyktingar som slussas omkring på Medelhavet, den böljande blå muren. Vi ser vägblockader, gula västar och tårgas.

Nyhetsbild
Lokalt

Ivrig diskussion om legalisering av cannabis – panelen oeniga i flera frågor men ville ändå nå samma mål

Ett diskussionstillfälle om legalisering av cannabis i Finland lockade en ung publik till Raawka på onsdag kväll. Rösterna för Amnesty International - Finländska sektionen och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik är av olika åsikter, men har ett gemensamt mål – att främja hälsan.

Nyhetsbild
Lokalt

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild
Sport

Välförtjänt seger för Sport

ISHOCKEY Matchen var en bergochdalbana som innehöll det mesta. Men sin vana trogen vände Sport än en gång skutan, avgjorde i förlängning och har fortfarande häng på slutspel.

Mest läst senaste veckan