Efter torsdagens möte i Börshuset hävdades det att Svenska Akademien skulle ha ändrat sina stadgar. Men av pressmeddelandet framgår det att det snarare handlar om ett försök att göra en mer tidsenlig tolkning av de gamla paragraferna.

Arbetet med stadgekommentaren har skett med hjälp av juridisk kompetens.

Exakt hur kommentarerna till stadgarna ser ut avslöjas inte, men ett par exempel på punkter som har ansetts vara extra betydelsefulla ges.

"Inte minst viktigt i denna kommentar är klargörandet av ledamöternas lojalitetsplikt mot Svenska Akademien och tydliga riktlinjer om hur ärenden om uteslutning ska hanteras", står det i pressmeddelandet.

Samtidigt beslutade Akademien att komplettera den "Vägledning för bland annat jävsbedömning" som antogs 2012, "med en bekräftelse av att stadgarna innebär att alla Akademiens ärenden ska vara föremål för opartisk och saklig bedömning".

Efter mötet på torsdagskvällen förekom uppgifter om att kungen inte hade informerats om de åtgärder som vidtagits. I pressmeddelandet skriver man dock att "Beslutet kommer att meddelas Svenska Akademiens högste beskyddare, HM Konung Carl XVI Gustaf".