|

Ebba Busch Thor: "Vi väckte KD-rebellen till liv"

NyhetsbildZoom
Partiledare Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka på At Six i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT
Med stämningen på topp tackade KD-ledaren Ebba Busch Thor sin anhängare för en valrörelse där partiet slog alla experter på fingrarna.– Vi har verkligen väckt KD-rebellen till liv, säger hon.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det blir inte lätt att förhandla fram en ny regering, tror hon.

– Det kommer att ta tid. Men Sverige behöver en ny regering.

Busch Thor säger sig inte vara överraskad över valresultatet..

– Jag är som sagt väldigt glad över att vi så tydligt går framåt och lyckats att bryta en nedåtgående trend från ganska många valrörelser nu. Men i övrigt är stödet mellan blocken ganska väntat. Jag är glad att det är solklart att Alliansen är större än Socialdemokraterna.

Hur ser du på din egen insats?

– Jag har gjort mitt jobb som partiledare. Men den här rörelsen har gjort en enorm insats. Jag är så stolt för att vara ordförande för en folkrörelse med över 20 000 medlemmar. Det är de som mött det stora antalet väljare öga mot öga. Det här mänskliga mötet där man kan få ge en väljare svar på hans eller hennes direkta fråga och möta deras verklighet. Det är det som gjort skillnad.

Ebba Busch Thor säger att hon nu kommer att invänta den slutgiltiga rösträkningen.

– Sedan kommer vi att gemensamt att sätta oss ned i Alliansen för att söka vägar för att bilda en gemensam Alliansregering.

Hur ska det gå till?

– Ytterligare besked om hur vi hanterar frågan kommer vi att lämna gemensamt i Alliansen. Men vår hållning i den här frågan har inte ändrats i och med det här valresultatet.


Även KD-nestorn Alf Svensson var till viss del överraskad av partiets slutspurt, från långt under riksdagsspärren till drygt sex procent på valdagen.

– Ja, jag är ju överraskad kanske. Men jag sade ändå i somras att det blir sex procent. Då tittade folk på mig som om jag mist förståndet.

Alf Svensson, partiledare för KD mellan 1973 och 2004, fyller 80 år den första oktober. Han har varit aktiv i partiets valrörelse även i år.

– Ja, du vet, man är som en gammal brandhäst som fanns förr. Man hör klockan ringa och spänner musklerna och vill gärna vara med. Jag tycker att det är roligt, och ser det inte som en uppoffring att möta människor ute på gator och torg och få mikrofoner framför näsan.


Han är nöjd med hur valrörelsen utvecklat sig.

– Det är naturligtvis väldigt uppmuntrande och roligt, eftersom partiet varit uträknat, inte bara före valet utan i åratal. Och så får vi den här uppgången. Det är roligt för Ebba Busch Thor som gjort en formidabel valrörelse och för alla partiarbetare.

Kristdemokraterna

  • Kristdemokraterna bildades som Kristen Demokratisk Samling 1964. Alf Svensson valdes till partiledare 1973. Partiet tog sig in i riksdagen efter valet 1991, då man fick 7,1 procent av rösterna. Sitt hittills bästa resultat gjorde partiet i riksdagsvalet 1998, då man nådde 11,7 procent av rösterna. Sedan dess har partiets valresultat stadigt försämras. 2002 fick partiet 9,1 procent av rösterna, 2006 6,6 procent, 2010 5,6 procent och i valet 2014 fick Kristdemokraterna 4,6 procent.
  • Sedan 2015 har partiet legat under fyraprocentsspärren i ett stort antal opinionsmätningar, men har under sommaren återhämtat sig.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan