|

Bara 28 000 röster skiljer blocken - statsvetare: "Regeringen borde avgå"

NyhetsbildZoom
Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka på Scandic Continental på Vasagatan i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) sitter kvar tills vidare. Men Alliansen och SD kan tvinga bort honom om två veckor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Partierna ska i dag ha flera olika möten om det uppkomna läget. Alliansledarna kommer att träffas för att diskutera sin strategi för att få till stånd en ny regering.

Socialdemokraternas partitopp, det verkställande utskottet, träffas på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

När nästan alla röster är räknade leder de rödgröna med bara ett mandat över Alliansen. Det kan ändras till onsdag, då även utlandsrösterna och de sista förtidsrösterna räknats.

Omkring 28 000 röster skiljer blocken åt. Statsvetaren Mikael Gilljam bedömer i Sveriges Radio att omkring 200 000 röster återstår att räkna.

Alliansledarna har uppmanat statsminister Stefan Löfven att avgå så att riksdagens talman kan börja sitt arbete med att hitta en ny regeringsbildare.

Löfven meddelade dock på valnatten att han sitter kvar tills vidare. Därmed har han för närvarande bollen. Stefan Löfven ser sig själv som den som ska leda samtalen för att kunna skapa en regering med tillräckligt stöd i riksdagen.

Löfven har hittills inte gett besked om huruvida han avgår ifall de rödgröna förlorar sin knappa ledning när det slutliga valresultatet fastställts.

Statsvetarprofessorn Li Bennich-Björkman tycker att regeringen borde avgå eftersom de två regeringspartierna S och MP båda backar.

– Regeringen har förlorat valet, säger hon till TT.

S-ledaren sade på valnatten att blocköverskridande samarbete nu är det naturliga, eftersom inget block har egen majoritet. Han manade de övriga partierna till pragmatism, eftertanke och lugn.

– Alla måste vara ödmjuka oavsett om de sista tiondelarna faller åt ena eller andra hållet, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, till Sveriges radio.

Löfven varnade också sina egna för hårda dagar framöver och uppmanade dem att hålla ihop.

Det fanns på valnatten inga tecken på att något Alliansparti kan tänka sig att ingå samarbete med en S-ledd regering.

Liberalernas Jan Björklund sade att Alliansen ska hålla ihop i den kommande kampen om regeringsmakten, men också att en Alliansregering kräver förankring över blockgränsen.

Alliansen kan tidigast fälla statsminister Löfven i en statsministeromröstning efter att den nya riksdagen öppnats den 25 september. Det kräver att Sverigedemokraterna också röstar emot Löfven.

Om så blir fallet tar riksdagens nyvalde talman vid för att sondera terrängen för en ny regering och föreslå en ny statsminister.

Alliansen kommer att föreslå en gemensam talmanskandidat som ska leda det viktiga arbetet. Socialdemokraterna vill att talmannen ska vara en socialdemokrat.

Eftersom inget av blocken har majoritet så blir både Löfven och hans rival, moderatledaren Ulf Kristersson, beroende av stöd över blockgränsen eller av SD.

De rödgröna har svurit att aldrig ge SD något inflytande. Alliansen har uteslutit förhandlingar med SD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson gav på valnatten inga signaler om att han tänker acceptera en Alliansregering utan att få något för det. Åkesson lovade i stället sina partimedlemmar att SD ska få större inflytande nu och uppmanade Kristersson att komma upp ur "sandlådan" och förhandla med honom.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin berättar att han vaknade med en klump i magen i morse.

– Jag undrar vilket inflytande SD kommer att få i Sverige, säger han till TT.

– Jag hoppas att vi demokratiska partier ska samtala.

TT: Finns det på kartan att ni skulle stödja en Alliansregering?

– Moderaterna har dragit så långt ifrån MP den här gångna mandatperioden. Det gör att vi inte kommer att kunna stödja Ulf Kristersson som statsminister, svarar Fridolin.

Kommentarer
|

Misstäkt flygplanskapare gripen efter 34 år

Nyhetsbild
Kapningen för 34 år sedan följdes av en hel värld. Kapten John Testrake tvingades flyga till flera länder under de 17 dagar planet hölls kapat. På arkivbilden talar han med reportrar på Beiruts flygplats. Foto: Ammar/AP/TT
Grekisk polis har gripit en libanesisk man som misstänks för delaktighet i en flygplanskapning för 34 år sedan. Den uppmärksammade terrorhandlingen pågick i mer än två veckor.

Mest läst senaste veckan