Nya röster ska höras i Vasa ungdomsfullmäktige – nu inleds jakten på kandidater

NyhetsbildZoom
Styrelsegården i Vasa Foto: Linus Lindholm
I november ordnas ungdomsfullmäktigeval i Vasa. Alla unga Vasabor i åldern 13–20 får avge sin röst i valet och från och med nästa vecka går det att anmäla kandidater.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Alla 13–20-åriga Vasabor kan ställa upp som kandidater i valet till ungdomsfullmäktige.

Det går att anmäla sig som kandidat på webben på adressen www.reimari.info eller via Vasa ungdomsfullmäktiges Instagramkonto @nuva.vaasa.Ungdomsfullmäktigevalet ordnades för första gången i Vasa 2016. Till fullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. Val ordnas vartannat år.

– Vårt nuvarande ungdomsfullmäktige har varit väldigt energiskt och effektivt, och det är säkert en följd av det demokratiska valsättet. När de övriga ungdomarna står bakom representanterna är det även trevligare att utföra arbetet, säger koordinatorn för ungdomsärenden, Aino Niskala, från Vasa stads ungdomsservice.

Den kompletta kandidatlistan publiceras i början av oktober och själva valet hålls den 6 och 7 november. Rösträtt har alla 13–20-åringar som är mantalsskrivna i Vasa och röstningen sker i skolorna och på Kultsa.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas perspektiv i beslutsfattandet. Representanterna har också närvaro- och yttranderätt vid nämndernas sammanträden.

Ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden och lämna in initiativ och ställningstaganden. Ungdomsfullmäktige kommer också från och med nästa år att dela ut aktiveringspengar till ungdomar för främjande av självständiga hobbyer.

Kommentarer
|

XXL knyter till sig idrottsföreningar i Finland

Nyhetsbild
SB Vaasa är först i Österbotten med att inleda samarbete med XXL. Foto: Jona Nyström
Sporthandelskedjan XXL lanserar ett nytt koncept för idrottsföreningar i Finland. Innebandyföreningen SB Vaasa är först ut i Österbotten med att inleda samarbete med kedjan.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Löjtnant Lukkari elitsatsar på cheerleading – ska till VM en sista gång

CHEERLEADING Hon jobbar som löjtnant på Nylands brigad. Hon är också med i Finlands landslag i cheerleading och om en vecka ska hon delta i sitt sjätte VM. Kontrasterna kan verka stora, men det finns fler likheter än man tror, säger korsholmaren Anna-Kaisa "Anni" Lukkari.

Nyhetsbild
Inrikes

Återseenden – när dödens budbärare hjälper oss att överleva

Prästen och psykoterapeuten Markku Siltala har forskat i ett tabubelagt ämne. Hans pinfärska doktorsavhandling bygger på berättelser av personer som har kontaktats av anhöriga som har lämnat det jordiska.

Nyhetsbild
Lokalt

B-G Åstrand: Församlingen i Jakobstad har fostrat mig

JAKOBSTAD Bo-Göran Åstrand vill bidra med fältkännedom i biskopskollegiet. Han har nästan trettio års erfarenhet av församlingsarbete.  Den nära kontakten med församlingsmedlemmarna är det han kommer att sakna mest.

Nyhetsbild
Inrikes

Veckans quiz: Vad vet du om långfredagen?

Frågesportsmakaren Jesper von Hertzen inleder påsken med att presentera ett quiz om långfredagen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Wasa Sångargille förverkligar en helt galen idé

ANNONS FRÅN WASA SÅNGARGILLE Vad tänker du på när du hör ordet manskörssång? Någon svarar: Äldre allvarsamma herrar som sjunger fosterländska sånger. En annan tänker på stela frackklädda män som skrålar snapsvisor medan en tredje hör vårvisor från en högt belägen balkong.

Mest läst senaste veckan