|

North Carolinas guvernör: Fly – rid inte ut ett monster

NyhetsbildZoom
Så här väntas orkanen Florence röra sig in över USA:s kust. Foto: TT
Uppemot två miljoner invånare har ombetts eller beordrats att lämna North Carolina, South Carolina och Virginia när jätteorkanen Florence närmar sig. Ovädret sätter ny fart på oenigheten mellan president Trump och det tidigare stormdrabbade Puerto Rico.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper.

Han förklarar att Carolina-borna är tuffa typer, som kanske tycker sig vara så vana att de inte behöver evakueras. Men han råder alla berörda att "fly nu".

– Vi ber folk att inte försöka rida ut ett monster.

Zoom

Grannarna Russell Meadows och Rob Muller hjälps åt att spika igen fönster i North Carolina inför Florence. Foto: TT/David Goldman


Evakueringar är dock inte så lätta i alla lägen – vägarna i dessa delar av USA präglas även i vanliga fall av mycket tät trafik, och redan på onsdagen rapporterades långa bilköer på en del håll. Florence väntas nå USA:s kust på torsdagen, och sedan fortsätta härja i östra USA hela helgen.

Donald Trump säger också att Florence är en orkan av en kaliber som USA:s ostkust inte sett på decennier. Men han försäkrar att landet är berett.

– Vi sparar inte in på något, vi är totalt förberedda, vi är så redo som någon någonsin har varit, säger presidenten.

I samtal med medier i Vita huset om beredskapen kallar Trump också katastrofarbetet på Puerto Rico efter orkanen Maria förra året för "en otrolig framgång".

Men på den punkten var han oenig med det territoriets styrande redan då, och upprördheten tar nu ny fart.

Zoom

Carmen Yulín Cruz. Foto: Arkiv/TT/Manuel Balce Ceneta


– Ursäkta, sir, men skäms! säger Carmen Yulín Cruz, borgmästare i huvudstaden San Juan, till CNN.

"President Trump tycker att förlusten av 3 000 människoliv är en framgång. Kan ni tänka er vad han skulle se som ett misslyckande?", skriver hon på Twitter.

Puerto Ricos elnät var i dåligt skick redan tidigare, men slogs i stort sett ut helt av Maria.

På en del håll har energiföretag som Tesla gått in med nya lösningar i form av bland annat solkraft. Men en del hushåll förblev utan el i många månader, fram till helt nyligen, vilket lett till utbredd bitterhet.

Tidigare orkaner i USA

  • Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA – fram till Katrina 2005.
  • Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1 200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.
  • 2012 orsakade orkanen Sandy 2012 orsakade enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.
  • Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot den amerikanska södern. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut. Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, över 3 000 omkom och stora delar av infrastrukturen slogs ut.
  • Källa: TT, National hurricane center (NHC)

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan