Företaget Svaice har ansökt om tillstånd för att hämta is med helikopter från Norges näst största glaciär. Upp till 3 600 kubikmeter om året vill Svaice hämta och sälja till restauranger och barer i bland annat New York och Dubai.

Striden om Svartisen har pågått sedan 2015 då Svaice först sökte tillstånd. Landshövdingen ville sätta stopp för projektet men kommunstyrelsen godkände en temporär plan för tio år. Kommundirektören uppmanade i somras kommunstyrelsen att stoppa det omstridda isbitsprojektet som fått hård kritik från miljöorganisationer. Nu är det ute på remiss.

– Det kommer att skada Svartisen som resmål och friluftsområde. Jag anser inte att det här är en hållbar utveckling, säger Aase Refsnes, kultur-, miljö- och folkhälsoråd i Nordlands fylke, till NRK.

– Och så tycker jag att det är viktigt att vi anpassar oss till det förändrade klimatet, nu när vi vet att glaciärerna krymper tycker jag att det är vanskligt att gå med på.

Svaices vd Geir Olsen förstår inte alls invändningarna. Han tycker det är märkligt att man säger nej till något som skapar nya arbetstillfällen och anser att det skulle medföra positiv publicitet för regionen.

– Vi lämnar inga miljöavtryck efter oss. Stället där vi hämtat isen sluter sig naturligt under säsongen så att det inte är möjligt att se var vi varit. Vi har inga miljöfarliga utsläpp. Jag förstår inte hur de kan säga att det inte är hållbart, vi är ett grönt företag.