Orpo säger att Alexander Stubb har stort stöd i Europa och att han därmed har alla chanser att ta över efter sittande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker då denne stiger åt sidan efter att hans mandatperiod går ut i november 2019.

– Europa är en stor passion för Alex. Han är mycket insatt i europeiska frågor och han talar fem språk flytande. Jag hoppas att han ställer upp, säger Orpo.

Alexander Stubb är tidigare samlingspartistisk riksdagsledamot, finansminister, partiledare och statsminister. Sedan augusti 2017 är han vice vd för Europeiska investeringsbanken.

– Alex har lovat ge besked om sin kandidatur om två till tre veckor, säger Orpo.

I EU-parlamentet ingår Samlingspartiet i EPP-gruppen (European People's Party). Sannolikheten för att det blir EPP:s kandidat som väljs till ny ordförande för EU-kommissionen är stor eftersom EPP är den största gruppen i parlamentet. EPP utser sin kandidat till kommissionsordförande vid sin kongress i Helsingfors i november.

Samlingspartiets partifullmäktige har under veckoslutet sammanträtt i Helsingfors och utsåg på söndagen partiets sex första kandidater till EU-valet i maj 2019.

Tre av dem som nu utsågs är sittande EU-parlamentariker: Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa och Henna Virkkunen. Till potentiellt nya parlamentariker valdes veteranpolitikern Kimmo Sasi tillsammans med studerande i statskunskap Janika Takatalo som är ordförande för Samlingspartiets studerandeorganisation Tuhatkunta, och Aura Salla som arbetar som specialrådgivare för EU-kommissionens ordförande.