|

Läkare kräver krafttag mot minskat spermieantal

Spermier på en skärm. Arkivbild. Zoom
Foto: Gorm Kallestad/TT

Spermier på en skärm. Arkivbild.

Spermieantalet hos män i västvärlden minskar dramatiskt visar ny forskning. Nu kräver androloger ett krafttag för att motverka förändringar i spermakvalitet, skriver Dagens Medicin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Fler män behöver upplysas om att exempelvis rökning och övervikt kan försämra spermaproduktionen, säger Stefan Arver, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset till tidningen.

Han och kollegan Lars Björndahl är två av upphovsmännen till ett internationellt upprop om oroväckande trender i mäns spermaproduktion som läkare från bland annat Japan, USA, Storbritannien och Italien ställer sig bakom. Uppropet har skickats till myndigheter och vetenskapliga organisationer världen över.

Forskning visar att antalet spermier gått ned från cirka 400 miljoner per milliliter till strax över 200 miljoner milliliter på bara 40 år.

– Vi talar alltså om en halvering. Dessutom verkar spermiernas rörlighet vara sämre än tidigare, säger Lars Björndahl, överläkare i andrologi och internationell expert på spermaanalys till Dagens Medicin.

Annons
Läkarna efterlyser nu insatser på olika nivåer, bland annat striktare reglering av läkemedel som kan påverka spermierna, fertilitetsutredningar och bättre upplysning om livsstilsfaktorer som är negativa för spermiekvalitén.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan