Ford såg nervös men samlad ut när utfrågningen inleddes.

– Jag är här för att jag anser att det är min medborgerliga plikt att berätta vad som hände med mig medan Brett Kavanaugh och jag var i gymnasiet.

– Jag trodde att han skulle våldta mig och jag trodde att han skulle kunna råka döda mig, säger hon med en röst på väg att spricka under sin detaljerade berättelse om vad som hände på en fest 1982 i Maryland.

Ford var 15 år då och vågade inte berätta om det sexuella övergreppet för sina föräldrar. Först 2012 avslöjade hon händelsen under en terapisession, även om maken hade fått veta innan.

Efter att ha fått kaffe efter sitt inledande vittnesmål, och utskottet inlett förhöret, har Ford repat mod och talar mer obehindrat. På frågan om hon möjligen av misstag har tagit del på förövarens identitet, svarar hon starkt och tveklöst:

– Absolut inte.

Med sina expertkunskaper i psykologi förklarar hon för utskottet hur hjärnan fungerar och bevarar traumatiska minnen.

Ford gör också klart att hon var nykter på tillställningen och inte påverkad av mediciner. Därmot var Kavanaugh och hans kamrat mycket berusade, berättar hon.

Enligt Ford har övergreppet drastiskt påverkat hennes liv.

– De fyra första åren var värst. Jag hade vänskapsproblem med pojkar och studieproblem, säger hon och vittnar om panikångest och klaustrofobi.

Intresset kring utfrågningen är enormt. Ford, som dittills inte hade uttalat sig offentligt, ger nu sin version av vad som hände 1982. Kavanaugh nekar till anklagelserna.

Zoom

Brett Kavanaugh. Arkivbild. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT


Många amerikaner har redan bestämt sig för vad de tycker.

– Ett sista minuten-försök att smutskasta, förtala och förstöra hans karaktär, säger den republikanska radiostationschefen Sergio Sanchez i Texas om den senaste veckans turbulenta rapportering kring Kavanaugh som inneburit att totalt tre kvinnor nu anklagar honom för sexuella övergrepp.

– De som ligger bakom det vill skrämma ryggradslösa republikaner att inte rösta för honom. Det är den enda väg de kan gå.

Sanchez, som är programledare för en konservativ pratradioshow i staden McAllen, säger att allt han läst om Kavanaugh – som president Donald Trump i somras nominerade till posten som HD-domare – tyder på att denne är en hedervärd och god man, en familjeman.

– Han verkar vara en briljant akademiker och en skarpsinnig jurist.

TT: Tror du på anklagelserna emot honom?

– Jag ser fram emot att höra honom försvara sig.

Sanchez åsikter går i linje med de som ett stort antal republikaner som TT talat med fört fram. I synnerhet kvinnor inom partiet uttrycker ilska och misstro gentemot Blasey Fords påstående att Kavanaugh under en fest när de var tonåringar försökte hålla fast henne på en säng och höll för hennes mun när hon försökte skrika.

Bland Demokraternas anhängare är tongångarna helt annorlunda. De menar att Blasey Fords anklagelser måste tas på allvar och utredas. Studenten Isabela Buitrago, som frivilligarbetar för representanthuskandidaten Alexandria Ocasio-Cortez kampanj i Queens i New York, är upprörd.

– Det är helt vansinnigt och det är vansinnigt att presidenten stödjer honom, säger hon om Kavanaugh.

Totalt har tre kvinnor anklagat Kavanaugh för sexuella övergrepp.

Både Blasey Ford och Kavanaugh hörs under torsdagens utskottsförhör. Men Blasey Ford ska uttryckligen ha bett om att få höras utan att Kavanaugh är närvarande. Utskottet har planerat en omröstning om Kavanaugh till fredag, efter den går frågan om hans utnämning vidare till hela senaten.

Brett Kavanaugh är en mycket konservativ ämbetsman, godkänns han väntas USA:s nio domare tunga Högsta domstol få en tydlig konservativ prägel. Det är något moralkonservativa Trumpväljare önskar men Demokrater fruktar, eftersom det kan innebära att exempelvis aborträtten rivs upp.

Under en presskonferens i onsdags öppnade president Donald Trump för att han kan tänka sig att dra tillbaka sin nominering av Kavanaugh – om han övertygas av bevisningen mot den tilltänkte HD-domaren.

– Jag kan alltid bli övertygad. Om jag trodde att han var skyldig till något sådant här, ja visst, sade Trump.