Få kan påstå att det politiska läget i Sverige klarnat efter valnatten. Efter Alliansens möte på Moderaternas riksdagskansli i går står det dock klart att de fyra partiledarna vidhåller att Ulf Kristersson (M) bör bli statsminister.

– Efter förmiddagens möte är vi överens om att vi inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna och mitt fokus är nu att bilda en Alliansregering som har konstruktiva, resultatinriktade samtal över blockgränsen, sade Annie Lööf (C).

Ord är dock viktiga och samtalen med talmannen kommer att visa vad "förhandla" och "samarbeta" betyder i det här sammanhanget.

Socialdemokraterna säger inte nej till samtal över blockgränsen och partiets gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, har gjort klart att han välkomnar den senaste tidens uttalanden av Annie Lööf och Jan Björklund om detta. Ygeman vidhåller dock att Stefan Löfven är den mest logiska regeringsbildaren.

Som tredje partiledare till talmannen kommer Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som gjort klart att han helst vill att Moderaterna och Kristdemokraterna bildar regering.