|

Syrsor och larver på tallriken – Insekter som mat är framtiden

Pizza gjord med syrsmjöl toppad med mjölbaggslarver. Zoom
Foto: Sofie Sergelius

Pizza gjord med syrsmjöl toppad med mjölbaggslarver.

Hussyrsor, mjölbaggar och mjölbaggelarver. Första intrycket för de flesta finländare är inte direkt "det här vill jag ha i min makaronilåda". Men det kanske borde vara det?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Entomofagi, att äta insekter, väcker fortfarande en del diskussion i västvärlden. I Asien är insekter som föda redan ett etablerat koncept och något som de flesta ser som en självklar del av kosten.

För oss känns det fortfarande lite främmande att ösa upp larver och syrsor på tallriken, strö över pizzan eller mala ner till mjöl och baka bröd på.

Men varför lönar det sig för oss att överväga äta insekter, vilket 80 procent av världens befolkning redan gör?

Zoom

Makaronilåda gjord på kikärt- och syrspasta med mjölbaggar är en utmärkt proteinkälla för den som känner sig äventyrlig. Foto: Sofie Sergelius


Lagstiftningen för användningen av insekter som mat godkändes av EU den första januari, delvis eftersom förfrågan och intresse både bland konsumenter och företag för uppfödning av insekter för insektmat ökat på senaste år.
Annons

Enligt Asko Myntti, som arbetar i Vasa stad som hälsoingenjör med livsmedelsövervakning, är inställningen till att äta insekter i Finland rätt positiv. Finland blev efter årsskiftet en av sju länder inom EU som tillåter insekter som användning i livsmedel. De andra länderna på listan är Holland, Belgien, Storbritannien, Österrike, Schweiz och Danmark.

Zoom

Granola med hela rostade syrsor. Foto: Sofie Sergelius


Asko Myntti anser att vi bara tagit de första stegen för att implementera insekter i vår kost och att det nu finns ett behov för verksamhet inom insektindustrin, som redan är stor både i Holland och Belgien.

Efterfrågan på insekter som föda växer dock inte av sig själv. Det är mycket arbete bakom införandet av syrsor i de finländska hushållen.

Varför har Finland då valt att satsa på insekter? Svaret ligger delvis i näringsvärdet på insekter, delvis i de positiva miljöaspekterna. Insekter är en hållbar råvara som inte belastar naturen på samma sätt som våra vanliga boskapsdjur. Insekter är billiga att föda upp, kräver små utrymmen och har extremt höga näringsvärden.

Nackdelen för producenter är för tillfället främst faktumet att det är svårt att få till stånd en attitydförändring gällande insekter som mat.

Fördelar med insekter som föda

  • 100 gram syrsa innehåller 69 gram protein.
  • För att odla foder åt ett kilo syrsor krävs det enbart 15 kvadratmeter odlingsmark.
  • För att producera ett kilogram syrsa krävs det en liter vatten.
  • Syrsor bidrar enbart med 1 gram växthusgaser per kilogram protein.
  • Fakta från Finsect.


För den som känner på sig att det är dags att prova på något nytt, kanske en hel syrsa på tallriken eller larver i salladen ändå är lite för extremt. Då lönar det sig att ta en mjukstart och börja med att äta produkter där insekten inte direkt syns, såsom pizzadeg, bröd eller varför inte en kladdkaka där vetemjölet bytts ut mot syrsmjöl?

Här hittar du ett recept från ett företag, som säljer både frystorkade hela syrsor och livsmedel där insekterna inte syns utan enbart bidrar med höjda näringsvärden.

Zoom

Mjuka semlor bakade på syrsmjöl är en utmärkt proteinkälla. Foto: Sofie Sergelius


SYRSSEMLOR


200 g Samu odlade syrsor, som nermalda blir 1 dl syrsmjöl
3 dl mjölk
0,5 pkt torrjäst
2 dl rågmjöl
1 tsk salt
0,5 dl mörk sirap
1 msk fänkålsfrön
1 dl frysta lingon
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn

Tina upp syrsorna i kylskåp, rumstemperatur eller under rinnande vatten. Värm ugnen till 150 grader.

Strö tinade syrsor på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Mal sönder syrsorna till ett fint mjöl i en matberedare.

Tillred semledegen genom att hetta upp mjölken till 42 grader. Rör ner torrjästen rågmjölet och därefter blandningen i mjölken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter, tills degen är dubbelt så stor.

Mal sönder fänkålen i en mortel och mosa lingonen delvis i en skål.

Rör ihop salt, sirap, fänkål, syrsmjöl, lingon, vetemjöl och havregryn. Tillsätt blandningen i den jästa rågdegen. Tillsätt mera mjöl ifall degen är för lös.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma två stänger. Dela stängerna och rulla till semlor. Lyft över på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk på ett varmt ställe.

Grädda semlorna i 175 grader i 40-45 minuter.

Övrigt om insekter

  • 80 procent av syrsan är ätbart, jämfört mot 40 procent av nötkreatur, 55 procent av grisar och 55 procent av fjäderfä.
  • Hussyrsan (Acheta domesticus), som är den vanligaste ätbara insekten i Finland, odlas i nuläge av 26 olika aktörer på marknaden.
  • Insekter kan orsaka allergiska reaktioner hos personer som är allergiska mot skaldjur, blötdjur och/eller dammkvalster.
  • Priset på insekter är fortfarande rätt högt. Ett kilo syrsmjöl kostar i nuläge 100 euro.

Intresserad av flera recept på syrsa? Under Samufoods.com hittar du originalreceptet samt annat smått och gott du kan tillreda av syrsor. Vill du läsa mer om lagstiftningen, gå in på evira.fi och läs om Insekter som livsmedel

Mest läst senaste veckan