|

Den optimala inkomsten för studerande är strax under tusen euro i månaden

NyhetsbildZoom
Den som jobbar vid sidan om studierna borde tjäna 800-1 000 euro i månaden för att få maximal nytta då stöd och skatter beaktas. Foto: Arkiv/Daniel Nissén
Nyttan av att jobba extra är väldigt liten för en studerande som tjänar över 14 000 euro per år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den som jobbar vid sidan om studierna borde tjäna 800-1 000 euro i månaden för att få maximal nytta då stöd och skatter beaktas, skriver Skattebetalarnas centralförbund i ett pressmeddelande. Det framgår i en rapport av förbundets ekonom Janne Kalluinen.

– När studerandes inkomster uppnår 14 000 euro per år så får de väldigt lite extra pengar i handen. Då kan det vara vettigare för studenter att satsa mer på studier än jobb, säger Kalluinen i pressmeddelandet.

I rapporten jämförs studerandes inkomster, skatter, studiestöd och bostadsstöd i olika studiestäder. Stöden varierar beroende på hemort och inkomster.

Ekonomiskt sett lönar det sig att studera snabbt, speciellt för de som tar studielån. Till exempel kan staten ersätta 4 000 euro av ett studielån på 12 500 euro för en studerande som blir magister inom utsatt tid.

Kommentarer
|

Skattesmäll hotar en av tre löntagare – lagom till julhandeln

Nyhetsbild
I fall att du inte vet hur mycket skatt du betalat hittills kan du börja med att kontrollera din inkomstgräns. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Risken att just du tvingas betala större skatt på lönen i december i år är överhängande. En av tre som jobbar och får lön har för låg skatteprocent på skattekortet.

Mest läst senaste veckan