|

Den optimala inkomsten för studerande är strax under tusen euro i månaden

Den som jobbar vid sidan om studierna borde tjäna 800-1 000 euro i månaden för att få maximal nytta då stöd och skatter beaktas. Zoom
Foto: Arkiv/Daniel Nissén

Den som jobbar vid sidan om studierna borde tjäna 800-1 000 euro i månaden för att få maximal nytta då stöd och skatter beaktas.

Nyttan av att jobba extra är väldigt liten för en studerande som tjänar över 14 000 euro per år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den som jobbar vid sidan om studierna borde tjäna 800-1 000 euro i månaden för att få maximal nytta då stöd och skatter beaktas, skriver Skattebetalarnas centralförbund i ett pressmeddelande. Det framgår i en rapport av förbundets ekonom Janne Kalluinen.

– När studerandes inkomster uppnår 14 000 euro per år så får de väldigt lite extra pengar i handen. Då kan det vara vettigare för studenter att satsa mer på studier än jobb, säger Kalluinen i pressmeddelandet.

I rapporten jämförs studerandes inkomster, skatter, studiestöd och bostadsstöd i olika studiestäder. Stöden varierar beroende på hemort och inkomster.

Ekonomiskt sett lönar det sig att studera snabbt, speciellt för de som tar studielån. Till exempel kan staten ersätta 4 000 euro av ett studielån på 12 500 euro för en studerande som blir magister inom utsatt tid.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Minna och Annette öppnar lunchrestaurang i Malax: "Vi hoppas folk ska trivas"

Malaxborna Minna Hautala och Annette Kanerva startar en restaurang tillsammans. Båda har lång erfarenhet av branschen.
Foto: Sofia Nygård

Malaxborna Minna Hautala och Annette Kanerva startar en restaurang tillsammans. Båda har lång erfarenhet av branschen.

Minna Hautala och Annette Kanerva är svägerskor. Snart blir de också kollegor. I september öppnar de en egen lunchrestaurang mitt i Malax centrum, där Lunchdisken finns i dag.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan