Att ströjobbare används som arbetskraft i stället för fast anställda arbetare är vanligt på finländska arbetsplatser, bedömer Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC med avstamp i en färsk enkätundersökning. Sammanlagt 950 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige deltog i FFC:s enkät och 615 (65 procent) av dem svarade att deras arbetsplats använder sig av ströjobbare vid sidan om den ordinarie arbetskraften.


Av dessa 615 förtroendevalda ansåg 57 procent att det finns ströjobbare på arbetsplatsen trots att arbetsgivaren skulle ha möjlighet att erbjuda fast anställning. På en del arbetsplatser får ströjobbarna inte samma förmåner av arbetsgivaren som fast anställda.

Å andra sidan finns det också arbetsplatser där ströjobbare kan få fast anställning. Av enkätens öppna svar framgår det att arbetsgivarna kan använda ströjobb som en rekryteringskanal och att nya arbetstagare ibland endast anställs genom ströjobb.

– På det här sättet kan arbetsgivaren testa arbetstagarna en längre tid utan skyldigheter. För arbetstagaren betyder det här ändå ständig osäkerhet, säger Saana Siekkinen, projektchef på FFC, i ett pressmeddelande.