|

Trump: Centralbanken är galen

NyhetsbildZoom
Donald Trump uttalade sig under ett besök i Pennsylvania. Foto: Evan Vucci/AP/TT
– Jag tycker att Fed har blivit galen. Det sade USA:s president Donald Trump i ett vasst angrepp mot Federal Reserves räntepolitik, som fortsatte på torsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trump anser att USA:s centralbank stramar åt för mycket med sina täta räntehöjningar.

– Jag tycker att Fed gör ett misstag. De är så strama. Jag tycker att Fed har blivit galen, sade presidenten till ett medieuppbåd på flygplatsen i Erie, Pennsylvania.

– Man kan säga att det är hög säkerhet, och det är hög säkerhet, och det ger stora marginaler, men jag tycker att Fed har blivit galen ("has gone crazy").

På torsdagen gick Trump ut i ytterligare utspel i tv-programmet "Fox & Friends", då han kallade Fed "alldeles för aggressiv" och upprepade att centralbanken är galen, denna gång genom att använda det spanska ordet "loco".

Men efter att Trump slängt ur sig kommentarerna gick hans ekonomiska rådgivare Larry Kudlow ut och tonade ner utspelet. I en intervju med CNBC säger han att centralbanken fortsatt är oberoende och att presidenten inte dikterar villkoren.

Banken har inte kommenterat turerna.

Presidenten har även tidigare väckt uppmärksamhet med sina recensioner av centralbanken, eftersom det är en hävdvunnen regel att sittande presidenter inte lägger sig i bankens beslut. Trumps utspel har även tvingat finansminister Steve Mnuchin att gå ut och bedyra att USA:s centralbank ska vara fortsatt oberoende.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan