|

Lisbeth Palme pekade ut mördaren – blev inte trodd

NyhetsbildZoom
Brottsplatsen på Sveavägen. Foto: Björn Elgstrand/TT/Arkiv
Lisbeth Palme pekade ut sin makes mördare. Men hon blev inte trodd. I stället fick hon utstå kritik för att sitt vittnesmål.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

87-åriga Lisbeth Palme, som har avlidit efter en tids sjukdom, var central i utredningen om mordet på sin make, S-ledaren och statsministern Olof Palme, 1986. Hon var huvudvittnet som pekade ut Christer Pettersson som skyldig.

Hon och Olof Palme kom ut från biografen Grand på Sveavägen i Stockholm efter att ha sett filmen Bröderna Mozart. Det var den 28 februari 1986.

Då sköts Olof Palme dödligt i ryggen och därefter skadesköts Lisbeth Palme på kort avstånd av en gärningsman.

I sitt vittnesmål två år och nio månader senare pekade hon ut Christer Pettersson under en konfrontation. Då konstaterade hon "det ser man ju vem som är alkoholist", men tillade också att hans utseende stämmer med hennes beskrivning.

Men Lisbeth Palme fick innan konfrontationen veta att mannen var missbrukare, varför hennes utpekande senare i hovrätten ifrågasattes skarpt. Och Christer Pettersson, som dömdes som skyldig till mordet i tingsrätten, friades i Svea hovrätt.

Det tog henne hårt att inte bli trodd.

– Hon har varit arg och upprörd för det, naturligtvis, berättade sonen Mårten Palme i en intervju i Expressen 1997.

Lisbeth Palme fick i stället genomgå en jävsdebatt där hon kritiserade hovrättens domare för att vara politiskt färgade i sitt beslut att fria Christer Pettersson.

– Förföljelsen av Olof hade pågått i många år. Ingen har granskat hovrättsdomarnas ojävighet, sade hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Kommentarer
|

Trumps toppdiplomat för Europa avgår

Nyhetsbild
Wess MItchell, ansvarig för USA:s relationer med Europa, lämnar Trumpadministrationen på egen begäran. Arkivbild. Foto: Petros Karadjias/AP/TT
Wess MItchell, amerikansk toppdiplomat med ansvar för relationerna till Europa, har begärt avsked. Mitchell hänvisar till personliga och yrkesmässiga skäl i sin avskedsansökan till USA:s utrikesminister Mike Pompeo, rapporterar The Washington Post.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan