|

Lisbeth Palme pekade ut mördaren – blev inte trodd

NyhetsbildZoom
Brottsplatsen på Sveavägen. Foto: Björn Elgstrand/TT/Arkiv
Lisbeth Palme pekade ut sin makes mördare. Men hon blev inte trodd. I stället fick hon utstå kritik för att sitt vittnesmål.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

87-åriga Lisbeth Palme, som har avlidit efter en tids sjukdom, var central i utredningen om mordet på sin make, S-ledaren och statsministern Olof Palme, 1986. Hon var huvudvittnet som pekade ut Christer Pettersson som skyldig.

Hon och Olof Palme kom ut från biografen Grand på Sveavägen i Stockholm efter att ha sett filmen Bröderna Mozart. Det var den 28 februari 1986.

Då sköts Olof Palme dödligt i ryggen och därefter skadesköts Lisbeth Palme på kort avstånd av en gärningsman.

I sitt vittnesmål två år och nio månader senare pekade hon ut Christer Pettersson under en konfrontation. Då konstaterade hon "det ser man ju vem som är alkoholist", men tillade också att hans utseende stämmer med hennes beskrivning.

Men Lisbeth Palme fick innan konfrontationen veta att mannen var missbrukare, varför hennes utpekande senare i hovrätten ifrågasattes skarpt. Och Christer Pettersson, som dömdes som skyldig till mordet i tingsrätten, friades i Svea hovrätt.

Det tog henne hårt att inte bli trodd.

– Hon har varit arg och upprörd för det, naturligtvis, berättade sonen Mårten Palme i en intervju i Expressen 1997.

Lisbeth Palme fick i stället genomgå en jävsdebatt där hon kritiserade hovrättens domare för att vara politiskt färgade i sitt beslut att fria Christer Pettersson.

– Förföljelsen av Olof hade pågått i många år. Ingen har granskat hovrättsdomarnas ojävighet, sade hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa och Korsholm långt ifrån varandra då förslag till ett fusionsavtal presenterades

Under fredagskvällen för en vecka sedan presenterade Vasa ett första förslag för hur ett fusionsavtal mellan Vasa och Korsholm kunde se ut. Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg säger att förslaget kom som från ingenstans.

Nyhetsbild
Lokalt

Fotgängare dog i trafikolycka i Lillkyro

LILLKYRO Österbottens polisinrättning fick på fredagskvällen vid 22-tiden larm via nödcentralen om en trafikolycka i Lillkyro, där en personbil hade kört av vägen och kolliderat med en fotgängare.

Nyhetsbild
Utrikes

Himlafenomen sker i helg – I natt kulminerar Leoniderna

Håll utkik efter himlafenomen i helgen när jorden återigen passerar genom meteorsvärmen Leoniderna. För dem som har otur med vädret och missar fenomenet i helgen kommer nästa chans strax före jul.

Mest läst senaste veckan