Stefan Löfven har till nästa måndag på sig att få ihop en regering, men redan i dag ska han informera talmannen Andreas Norlén om hur arbetet går. Hittills har Löfven varit fåordig med korta kommentarer om att det har varit "bra samtal" och "bra ton".

Löfven har dock understrukit att det kommer att ta tid att få till en regering, och att det kommer att bli svårt.

– Jag ser helst ett blocköverskridande regeringssamarbete i mitten av svensk politik, sade Löfven i förra veckan.


Att få till en regering i mitten är fullt möjligt sakpolitiskt, menar bedömare. Men det finns frågor där klyftorna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet är stora, bland annat arbetsrätten. Annie Lööf har dock sagt att hon kan tänka sig att sitta i vad hon kallar en S-ledd samlingsregering "med flera partier från Alliansen"

– Flera allianspartier är inte alla allianspartierna, menar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

Dock måste partierna vara beredda på att man kan straffas av sina väljare om man kompromissar för mycket om sina hjärtefrågor.

– Det är det som är förhandlingskonst. Vad måste motståndaren få och vad kan vi ge och hur kan vi presentera det så att det inte ser ut som ett nederlag för någon. Det är ganska svårt när man har byggt upp 60 år av olika åsikter och kommer från en valrörelse där man har hamrat in hårda budskap, sade Hinnfors till TT i förra veckan.

Klockan 10 i dag finländsk tid ska Stefan Löfven informera talmannen om hur samtalen går. Löfven har sagt att han kommer att samtala med alla partiledare utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.