|

Touko Aalto avgår som ordförande för De gröna

Touko Aalto då han beökte Energy Week i Vasa. Zoom
Foto: Jennifer Granqvist

Touko Aalto då han beökte Energy Week i Vasa.

Gröna förbundets ordförande Touko Aalto avgår. Aalto har varit sjukskriven sedan mitten av september.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Touko Aalto avgår som De grönas partiordförande. Aalto meddelade om beslutet på onsdagen.

– Jag behöver mer tid för att återhämta mig. De gröna behöver i sin tur en ordförande som kan leda partiet mot nästa riksdagsval, skriver Aalto på Facebook.

Aalto har varit sjukskriven sedan 13 september på grund av utmattning. I sitt meddelande på Facebook säger Aalto att han lider av depression sedan ett år tillbaka.

– Jag har gjort mitt allt, men sjukdomen framskred och tog mina krafter. Min sjukledighet pågår till slutet av året, skriver Aalto.

Annons
De gröna kommer att välja en ny tillfällig ordförande i partidelegationens extra möte den 3 november. Nästa sommar väljer partiet en ny ordförande i normal ordning.

Under tiden som Aalto har varit borta har ordförandeskapet skötts av vice ordförande Maria Ohisalo. Även vice ordförandena Veli Liikanen och Hanna Halmeenpää har delat på bördan. Endast Halmeenpää är riksdagsledamot.

Aalto skriver att han kommer att berätta mera om sina framtidsplaner senare. Nu vill han koncentrera sig på att bli frisk.

Professorn i statslära vid Helsingfors universitet Åsa von Schoultz anser att Aaltos beslut att avgå är klokt och moget med tanke på hans sjukdom.

– Jag ser det som väldigt positivt att man i dagens läge kan vara ärlig och öppet tala om vad orsaken är. Det visar på mogenhet, säger von Schoultz.

Hon kommer på rak arm inte på någon partiordförande som avgått med motiveringen depression. Depression har länge betraktats som stigmatiserande för den som drabbas.

– Ur partiets synvinkel så är det naturligtvis viktigt att man har ett stabilt och fungerande ordförandeskap, speciellt när vi närmar oss ett riksdagsval, säger von Schoultz.

Enligt henne är det för tidigt att spekulera om nästa ordförande. Aaltos ersättare ligger bra till, men det har också talats om att ta tillbaka förra partiordföranden Ville Niinistö.

– Man kan tänka en sådan lösning att man tar tillbaka Niinistö över valet och väljer en ny ordförande på sommaren, säger von Schoultz.

Aalto har under sitt år som partiordförande råkat ut för flera små skandaler som väckt uppmärksamhet i pressen. Samtidigt har De grönas väljarstöd sjunkit i galluparna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Rekordmånga nya coronafall i Finland – 618 under det senaste dygnet

Epidemiläget är fortfarande värst i Helsingforsregionen.
Foto: Ari Sundberg/SPT

Epidemiläget är fortfarande värst i Helsingforsregionen.

Hittills har 23 766 fall av covid-19 konstaterats i Finland sedan epidemins början.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan