En laddning upptäcktes i posten till den tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons och hennes make ex-president Bill Clintons bostad i en förort norr om New York natten mot onsdagen, meddelar det amerikanska säkerhetsorganet Secret Service.

En laddning har också skickats till ex-presidenten Barack Obamas och hustrun Michelle Obamas hem i Washington DC.

"Båda paketen stoppades innan de levererades till platsen som avsågs", skriver Secret Service i ett pressmeddelande.

Också Time Warner Center på Manhattan i New York, där mediejätten CNN har en redaktion, drabbades. Byggnaden måste utrymmas på grund av ett föremål som misstänks kunna vara en sprängladdning. Larmet hördes i direktsändningen från CNN-studion och överraskade de två nyhetsankarena i tjänst.

Försändelsen var adresserad till före CIA-chefen John Brennan, men med care off-adress CNN, meddelar nyhetskanalen. Brennan är en av de kommentatorer som CNN använder sig av. Brennan var CIA-chef under president Barack Obama, och kritiserar återkommande nuvarande presidenten Donald Trump.

Det misstänkta föremålet transporterades kort därpå bort från Time Warner Center i New York. Tv-bilder visar hur en lastbil med en behållare på flaket har lämnat området

New York-polisens (NYPD) bombgrupp hade innan dess konstaterat att tycks det röra sig om någon form av sprängladdning.

Sprängladdningarna till paren Clinton och Obama har en liknande utformning som den laddning som häromdagen hittades utanför den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros hem, inte långt ifrån paret Clinton, uppger myndighetsföreträdare för tidningen New York Times.

Laddningen vid George Soros bostad beskrevs som en sorts rörbomb och detonerades under kontrollerade former. Ingen misstänkt har gripits efter den händelsen.

Den eller de personer som har skickat sprängladdningar till paren Obama och Clinton kommer att ställas till svars, meddelar Vita huset i ett pressmeddelande, där man fördömer "försök till våldsamma attacker"

Senare kom rapporter om att ett misstänkt föremål hittats undersöks av Floridapolisen i närheten av den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz kontor.

Clinton, Obama, Soros och CNN kan alla i ett amerikanskt sammanhang uppfattas som kontroversiella, påpekar Hans Brun, analytiker vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorstudier (CATS) vid Försvarshögskolan.

– Soros till exempel utmålas som vänsterliberal, aktivist och filantrop.

Betyder det att misstankarna bör riktas mot ultrahögern?

– Det kan mycket väl vara åt alt right-hållet, men det kan också röra sig om en rättshaverist som vill slå mot makten och överheten, svarar Hans Brun.

Han konstaterar dels att tillvägagångssättet inte rimmar väl med regelrätta terrorgrupper, dels att rörbomber är en av de enklaste formerna av bomb att bygga.

– Nu blir det intressant att veta vilken typ av sprängmedel och detonator som använts. Det kan vara allt från hemmagjort svartkrut till avancerade militära sprängmedel. Hur bomberna är gjorda kommer att avslöja mycket om gärningsmannens kunskap och förmåga.