Bakterierna som bor i våra tarmar håller oss friska, men har de senaste åren också kopplats ihop med kroniska sjukdomar som till exempel alzheimer.

Nu har forskare från bland annat Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet hittat en koppling mellan tarmfloran och typ 2-diabetes.

I studien har forskarna ringat in aminosyran histidin, som vi får i oss via kosten. När aminosyran bryts ner på fel sätt, bildas ett ämne (imidasolpropionat) som i sin tur gör att cellernas förmåga att svara på insulin blir sämre.

– Självklart är detta inte enda sättet som man kan få diabetes på. Men det kan finnas en undergrupp av patienter där en förändrad tarmflora spelar in, säger Fredrik Bäckhed, som är professor i molekylärmedicin.

– Med en frisk tarmflora kan histidinintag vara positivt. Men med en rubbad tarmflora kan histidinet tas i fel riktning.

Forskarna utgick från blodprover från fem patienter med och tio patienter utan diabetes. Det visade sig att de diabetessjuka hade förhöjda värden av imidasolpropionat.

Fynden bekräftades senare i en studie på totalt 649 personer.

I förlängningen hoppas Fredrik Bäckhed att de nya rönen, som publicerats i tidskriften Cell, framöver ska kunna bidra till antingen andra behandlingssätt eller i bästa fall sätt att förebygga vissa fall av typ 2-diabetes.

– Ska man vara riktigt futuristisk kanske man inte ska behandla kroppen, utan behandla bakterierna, säger han.

– Det är viktigt att säga att det här inte kan hjälpa alla. Men kan vi hitta patienter som har en rubbad tarmflora, så kanske vi i alla fall kan hjälpa en andel av de personerna.