Det exakta antalet kroppar som hittats är svårt att fastställa. FN-organet Unami uppskattar antalet till mellan 6 000 och 12 000, men flaggar också för att det kan vara fler än så. Unami varnar även för att fler massgravar kan komma att hittas under de närmaste månaderna, och manar irakiska myndigheter att bevara kvarlevorna så att offrens familjer kan begrava dem.

– Att fastställa omständigheterna kring så här enorma förluster av liv kommer att vara ett viktigt steg i sorgeprocessen för de drabbade familjerna och deras väg mot rättvisa, säger Jan Kubis, FN:s representant i Irak.

De 202 massgravarna är koncentrerade till fyra provinser i de norra och västra delarna av landet, nära gränsen till Syrien. Nära hälften av massgravarna har hittats i Nineveh-provinsen, där centralorten Mosul ligger. Hittills har 28 gravar med sammanlagt 1 258 kroppar grävts upp.

Unami säger att gravarna måste skyddas för att säkra bevis så att ansvariga kan ställas till svars och offren kan identifieras. Utredare från FN började i augusti samla bevis för krigsbrott och brott mot mänskligheten som ska kunna användas i rättegångar mot anklagade IS-medlemmar.

– Massgravarna som vi har dokumenterat i vår rapport är ett bevis på fruktansvärda mänskliga förluster, stort lidande och chockerande grymheter, säger Jan Kubis.

Men den irakiska myndighet som har ansvar för att skydda massgravarna är underfinansierad och underbemannad. Den uppges varken kunna skydda gravarna eller säkra dem från utplacerade sprängladdningar.

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) utropade 2014 ett så kallat kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. I december 2017 besegrades IS av irakiska styrkor som hade stöd av en USA-ledd koalition. FN har tidigare uppgett att uppemot 33 000 civila dödades av IS brutala framfart i Irak. Ytterligare cirka 55 000 skadades.