Helsingfors hovrätt har dömt en prisbelönad manlig journalist för våldtäkt till 1 år och 11 månader fängelse. Hovrätten ändrade inte på tingsrättens beslut.

Enligt domen ägde våldtäkten rum i Esbo i september 2015. Mannen och kvinnan tillbringade kvällen på en krog innan de tog en taxi hem till kvinnan.

Kvinnan sade i rätten att hon inte ville att mannen skulle följa med hem till henne. När de kom hem till kvinnan hade mannen och kvinnan haft sex två gånger mot kvinnans vilja.

Mannen bestred anklagelserna och hävdade att samlagen skedde i samförstånd. Som bevis anförde mannen bland annat att kvinnan gjorde en polisanmälan först 1,5 år efter kvällen.

Både hovrätten och tingsrätten ansåg att kvinnans version av händelserna var trovärdigare. Förutom villkorligt fängelse ålades mannen att betala 4 000 euro i skadestånd.

På onsdag dömdes den prisbelönte journalisten också för tvingande till sexuell handling, som ska ha ägt rum i augusti 2016 i mannens bostad. Helsingfors tingsrätt dömde mannen till sex månaders villkorligt fängelse.

Mannen belönades med journalistpriset Snöspaden i början av 2000-talet.