|

Stora säkerhetsluckor hos drönarjätte – hackare såg bilder i realtid

NyhetsbildZoom
Stora luckor i datasäkerheten har upptäckts hos världens ledande drönartillverkare DJI. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT/Arkiv
Stora luckor i datasäkerheten har upptäckts hos världens ledande drönartillverkare DJI. Hackare har kunnat komma åt drönarnas kameror och flygrutter samt användarnas kortuppgifter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är allvarligt eftersom man kommer över väldigt mycket och känslig information, säger Fredrik Johansson, expert vid säkerhetsföretaget Check Point som upptäckte bristerna.

Det kinesiska företaget DJI är världsledande på drönare. Bolaget beräknas ha omkring 70 procent av den globala drönarmarknaden för såväl privatpersoner som företag.

Check Point försökte först komma in i själva drönarna, men det gick inte.

– Men vi upptäckte att vi kunde komma in i deras molntjänst, säger Fredrik Johansson.

Det gick genom en sårbarhet i ett forum för DJI:s produkter. Hackare hade på så sätt kunnat få tillgång till det som laddats upp i tjänsterna. Det rör sig bland annat om bilder och filmer, flygrutter samt information om användare.

Och genom en programvara som används av företag med många drönare gick det dessutom att följa en drönare i realtid. Det gick inte att få kontroll över drönaren, men information kunde hämtas in.

– Man kunde se bilder och filmer som togs när drönaren var uppe och flög, säger Fredrik Johansson.

DJI har informerats om säkerhetsluckorna, som har åtgärdats. Det finns inga uppgifter om att någon har drabbats av ett intrång.

Flera stora teknikföretag har upprepade gånger fått kritik för att säkerheten hos deras produkter är för dålig.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa och Korsholm långt ifrån varandra då förslag till ett fusionsavtal presenterades

Under fredagskvällen för en vecka sedan presenterade Vasa ett första förslag för hur ett fusionsavtal mellan Vasa och Korsholm kunde se ut. Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg säger att förslaget kom som från ingenstans.

Nyhetsbild
Lokalt

Fotgängare dog i trafikolycka i Lillkyro

LILLKYRO Österbottens polisinrättning fick på fredagskvällen vid 22-tiden larm via nödcentralen om en trafikolycka i Lillkyro, där en personbil hade kört av vägen och kolliderat med en fotgängare.

Nyhetsbild
Utrikes

Himlafenomen sker i helg – I natt kulminerar Leoniderna

Håll utkik efter himlafenomen i helgen när jorden återigen passerar genom meteorsvärmen Leoniderna. För dem som har otur med vädret och missar fenomenet i helgen kommer nästa chans strax före jul.

Mest läst senaste veckan