|

Stora säkerhetsluckor hos drönarjätte – hackare såg bilder i realtid

NyhetsbildZoom
Stora luckor i datasäkerheten har upptäckts hos världens ledande drönartillverkare DJI. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT/Arkiv
Stora luckor i datasäkerheten har upptäckts hos världens ledande drönartillverkare DJI. Hackare har kunnat komma åt drönarnas kameror och flygrutter samt användarnas kortuppgifter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är allvarligt eftersom man kommer över väldigt mycket och känslig information, säger Fredrik Johansson, expert vid säkerhetsföretaget Check Point som upptäckte bristerna.

Det kinesiska företaget DJI är världsledande på drönare. Bolaget beräknas ha omkring 70 procent av den globala drönarmarknaden för såväl privatpersoner som företag.

Check Point försökte först komma in i själva drönarna, men det gick inte.

– Men vi upptäckte att vi kunde komma in i deras molntjänst, säger Fredrik Johansson.

Det gick genom en sårbarhet i ett forum för DJI:s produkter. Hackare hade på så sätt kunnat få tillgång till det som laddats upp i tjänsterna. Det rör sig bland annat om bilder och filmer, flygrutter samt information om användare.

Och genom en programvara som används av företag med många drönare gick det dessutom att följa en drönare i realtid. Det gick inte att få kontroll över drönaren, men information kunde hämtas in.

– Man kunde se bilder och filmer som togs när drönaren var uppe och flög, säger Fredrik Johansson.

DJI har informerats om säkerhetsluckorna, som har åtgärdats. Det finns inga uppgifter om att någon har drabbats av ett intrång.

Flera stora teknikföretag har upprepade gånger fått kritik för att säkerheten hos deras produkter är för dålig.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Den digitala skymningen oroar vetenskapsredaktör – "Vår digitala verklighet är väldigt skör"

VASA Marcus Rosenlund öppnade All Digital Week i Vasa med en föreläsning om digital skymning. Kommer vår generations historia att försvinna?

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare föreslår höjd inkomstskatt för att få ordning på statsekonomin – "Regeringens beslut har haft förödande inverkan"

Enligt en ny utredning vid Löntagarnas forskningsinstitut är det vettigare att höja inkomstskatten än att frysa indexjusteringen för sociala förmåner då glappet i statsbudgeten ska rättas till.

Nyhetsbild
Lokalt

Åtta åtalade i stor droghärva – så här gick det till när den unga ligan gjorde affärer

Den unga drogligan från Österbotten gjorde blixtsnabba drogtransaktioner. Men det fanns saker de inte kom att tänka på. Det kan leda till väldigt många år i fängelset.

Nyhetsbild
Sport

Video: Här fintar han motståndarna totalt – klippet från Blue Fox-matchen sprids som en löpeld

En kort videosekvens från Blue Fox seriefinal mot SB Paapat i söndags har väckt stor munterhet på nätet. Det är blåräven Johannes Vähäkangas som snyggt lyckas finta två motståndare – som sedan krockar med varandra.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Ingo utmanad av folket

ANNONS FRÅN CHRISTOFFER INGO Christoffer Ingo, kandidat (SFP) i riksdagsvalet 2019, ville möta sina väljare på ett annorlunda sätt och efterlyste därför utmaningar av alla de slag. Hittills har han jobbat en halv dag på ett daghem, backat en 17 meters långtradare och mätt sina krafter i styrkelyft.

Mest läst senaste veckan