|

Servicefacket PAM: Pappors jobb ett hinder för jämlikhet i hemmen

NyhetsbildZoom
Pappor är nöjdare med parförhållandet än mammor enligt en undersökning. Foto: Arkiv
Pappor ska kunna delta mer aktivt i familjens vardag. Därför måste strukturerna i arbetslivet ändras. Det tycker servicefacket PAM.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mer än hälften av alla pappor i servicebranschen som har barn under 18 år anser att arbetet hindrar dem från att delta i familjens gemensamma aktiviteter i den utsträckning de vill. Det visar servicefacket PAM:s enkät.

Hela 60 procent angav att de ofta är så utmattade efter arbetsdagen att de inte orkar delta i familjens gemensamma aktiviteter.

– Arbeten inom servicebranscherna har blivit mer fragmenterade och arbetet utförs i allt högre grad på oregelbundna arbetstider, säger säger Antti Veirto, PAM:s forskningschef.

"I och med alla tekniska lösningar tränger sig arbetet in i arbetstagarens familjeliv."
Antti Veirto
PAM:s forskningschef


Över hälften av papporna bland PAMs medlemmar berättar att den tidsuppoffring de gör hindrar dem från att delta på jämlika villkor i hemmets plikter. Veirto tror att det delvis beror på att en del arbetsuppgifter sköts med mobil teknik.

– I och med alla tekniska lösningar tränger sig arbetet in i arbetstagarens familjeliv. Eftersom allt sköts elektroniskt följer man exempelvis arbetsskift även utanför arbetstid, vilket gör att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut och arbetsbelastningen ökar, säger Veirto.

Han anser att arbetslivet är en delorsak till att få barn föds i Finland.

– I Finland är nativiteten på en exceptionellt låg nivå. En förklaring till det är det osäkra arbetslivet. Genom att minska exempelvis ofrivilligt deltidsarbete och nollavtal kan man uppmuntra unga som arbetar i vår bransch att överväga att bilda familj, säger Veirto.

"Om familjer inte har något ekonomiskt handlingsutrymme låter papporna oftare bli att ta ut en längre pappaledighet."
Antti Veirto
PAM:s forskningschef


Bland de PAM-medlemmar
som är pappor har cirka 90 procent utnyttjat sin rätt till 18 dagars pappaledighet. Betydligt färre berättar att de har tagit ut en längre pappaledighet än 54 dagar.

– Om familjer inte har något ekonomiskt handlingsutrymme låter papporna oftare bli att ta ut en längre pappaledighet. Oftare är det mammans inkomst som är lägre, vilket gör att pappans lön har stor betydelse för familjens försörjning, säger Veirto.

PAM påminner om att Sipiläs regering inte drev igenom reformen av familjeledigheten, som flera organisationer och fackföreningsrörelsen har krävt.

– Man behöver snabbt få flexibilitet i arbetslivet för att tillgodose familjernas behov. När man har låg lön och familjens inkomster är små leder det lätt till att föräldrar och barn får mindre tid tillsammans, säger Veirto.

"De offentliga tjänsterna har reagerat långsamt på att man allt oftare arbetar olika tider på dygnet."
Antti Veirto
PAM:s forskningschef

Av de som svarat på enkäten
anger 61 procent att arbetskamraterna är positivt inställda om man som pappa måste ändra sina arbetsskift av familjeskäl.

– Inom servicebranscherna verkar det som att mammorna i genomsnitt oftare är hemma med sjuka barn. Men över hälften av papporna anger att man kommer överens hemma om vem som ska vara hemma beroende på arbetssituation, säger Veirto.

Veirto anser att dagvårdsystemen för barnen måste förnyas. De uppfyller inte behoven hos föräldrar med barn som arbetar inom servicebranschen.

– De offentliga tjänsterna har reagerat långsamt på att man allt oftare arbetar olika tider på dygnet och att 24/7-samhället även utmanar de befintliga dagvårdssystemenn. Det finns behov av mer skiftes- eller söndagsvård, säger konstaterar Veirto.

Kommentarer
|

Forskare hoppas på diskussion om förhållandets inverkan på sexlusten

Nyhetsbild
Annika Gunst, doktorand i psykologi vid Åbo universitet, påpekar att det finns en viss luddighet i begreppet sexlust. – Om någon säger att hen har låg sexlust är frågan vad det handlar om. Är det så att personen inte är intresserad av sex över huvud taget eller är det så att personen inte är intresserad av sex med sin eventuella partner? Foto: Mikael Piippo/SPT
Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavhandling om låg sexlust bland kvinnor.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare hoppas på diskussion om förhållandets inverkan på sexlusten

Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavhandling om låg sexlust bland kvinnor.

Nyhetsbild
Lokalt

Bristen på trafikvett irriterar Christian – därför fotar han de som bryter mot reglerna

VASA Det är förbjudet att svänga vänster från Sandviksgatan in på Skolhusgatan. Ändå är det många bilister som slarvar, säger fotografen Christian Nylund. Han har nu samlat ihop en diger lunta bildbevis på trafiksyndare.

Nyhetsbild
Resfeber

Korsika – karg elegans mitt i Medelhavet

Korsika är en av Medelhavets allra vackraste öar. Den är inte publikfriande, men om du uppskattar en mindre insmickrande form av elegans har du kommit rätt.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis ... eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan